Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eva Gedin ordförande i Svenska Förläggarföreningen talar om den fängslade förläggaren Gui Minhai under Augustgalan 2019 i Stockholms Konserthus. Bild: Pontus Lundahl/TT
Eva Gedin ordförande i Svenska Förläggarföreningen talar om den fängslade förläggaren Gui Minhai under Augustgalan 2019 i Stockholms Konserthus. Bild: Pontus Lundahl/TT

Kurdo Baksi: Visa upp Gui Minhai, Kina!

Idag är det femtio månader sedan göteborgaren och förläggaren Gui Minhai kidnappades i Thailand och senare fängslades av den kinesiska regimen. Det är dags att visa upp honom för oss. Det kräver debattören Kurdo Baksi.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

LÄS MER: Kurdo Baksi: Sluta dalta med despotiska stater

Idag är det exakt femtio månader sedan göteborgaren, förläggaren, poeten och Tucholsky-pristagaren Gui Minhai, 55, första gången kidnappades av Peking-agenter utanför sin semesterbostad i turistorten Pattaya i Thailand.

Det finns också en andra kidnappning av Gui Minhai, en kidnappning som inte ens prisbelönade Hollywood-regissörer skulle kunna åstadkomma i drömfabriken. Civilklädda regimagenter kidnappade Gui Minhai, som satt med två diplomater på världens snabbaste höghastighetståg Harmoniexpress med färdnummer G126 i staden Jinan.

Men supermakten Kina, inte minst Kinas ambassadör i Stockholm, Gui Congyou, nöjer sig inte med två förfärliga kidnappningar av Gui Minhai i och utanför Kina, utan fortsätter att begå karaktärsmord på den svenske förläggaren och försöker med den hemska konsten att förvandla ett offer till gärningsman. Som ett led i detta retoriska angrepp krävde Kina att årets Tucholskypris till Gui Minhai skulle dras tillbaka, att alla som kämpade för hans frihet skulle känna av konsekvenser, att svenska regeringsföreträdare som närvarat i prisceremonin för Gui Minhai skulle portas i Kina. Congyou meddelade i Göteborgs-Posten nyligen att Kina ska "begränsa utbytet och samarbetet inom ekonomi och handel med Sverige”.

LÄS MER: Kinaambassadören: Har också yttrandefrihet

Alla dessa märkliga utspel får stöd av Geng Shuang, Kinas utrikesdepartements utrikespolitiske talesperson.

Karaktärsmordet, hatet, hotet och intoleransen mot Gui Minhai är alltså politiskt och styrs direkt av de högsta makthavarna i Peking. Därför bör Sverige också agera politiskt för att hämta hem vår oskyldige svenske medborgare som sitter bakom galler, med all sannolikhet för att han publicerat regimkritiska böcker på sitt förlag Mighty Current och sålde böckerna i sin bokhandel Causeway Bay Books i Hongkong.

Ingen vet var Gui Minhai hålls inlåst idag. För femton månader sedan kom det sista livstecknet från Gui Minhai när en svensk läkare tog emot honom på ett sjukhus i storstaden Ningbo. Detta betyder kort och gott: Sverige har inte arbetat tillräckligt för att hjälpa Gui Minhai att bli fri. Sveriges tidigare ambassadör i Kina åtalas just nu för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt för att på egen hand ordnat ett möte på Sheraton i Stockholm med kinesiska affärsmän som gick ut på att ”frige” Gui Minhai. Och den svenska tysta diplomatin har inte lyckats lokalisera det underjordiska fängelse som Gui Minhai tvingats leva isolerad i! Hade Sverige i god tid begärt hjälp av EU för att se Gui Minhai hade Kina inte agerat så hårt mot vårt land, mot vår yttrandefrihet och mot våra val av pristagare.

I väntan på att Sverige ska kräva detta självklara vänder jag mig till Kinas ambassadör i Sverige:

Visa upp Gui Minhai för oss!

Och sluta kasta sand i våra ögon iform av hot, löger och utpressning!

LÄS MER: Gui Minhai får pris av Svenska PEN