Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Maria Näslund: Visa tonåringen hur man säger nej

Det är skolavslutningstider och vi behöver prata om alkohol. Precis där försvann många strutsar, förlåt läsare; att skriva om alkohol är nästan lika illa som att inte dricka den och ger extremt dåligt med klick. Då är det mycket smartare att som Nyhetsmorgon i TV4 låta artisten Petter göra reklam för sin nya vinbok där man får veta vilket vin som är ”mums till marängsviss”.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det är också i just detta vinmarinerade program som jag en morgon hör Peter Jihde tacka ja till alkoholfritt när det bjuds på ”frukost”. Han är ju knappast gravid och tillägger därför genast att han ska köra hem. I Sverige tackar man inte nej till alkohol utan att förklara sig. Det spelar ingen roll att klockan inte ens är 10 på morgonen; du måste alltid vara beredd med tydliga argument och för de flesta av oss kommer dessa helt automatiskt.

Umeåbon Ingela Hjulfors Berg startade bloggen Alkoless när hon upptäckte hur bra hon mådde utan alkohol. Där listar hon 16 sätt att tacka nej till alkohol, varav flera är både träffsäkra och roliga:

* Nej, jag är inte gravid och jag vill garantera att det inte sker i kväll. 
* Jag vill komma ihåg allt du berättar för mig så att du slipper repetera det om några timmar.
* Alltså jag är sjukt rolig utan att dricka alkohol. Synd att jag inte kan säga detsamma om dig. Ta ett glas till!

Jag brukar själv köra den med att jag faktiskt är rolig utan sprit, när jag inte har en bil att skylla på. Ibland slår jag till med lite mer vågade argument som att alkoholen inte har förtjänat mitt umgänge eller att det är så skönt att slippa, men då är risken stor att man förstör stämningen. Så oftast väljer jag i stället en dryck som till utseendet kan tas för alkohol, och låtsas som ingenting.

Det är ett brott som nästan aldrig upptäcks i mingel- och rosétider. Alla nöjda, frid och fröjd i alkobubblan.

Eller inte. För med egna tonåringar kommer ett annat ansvar: att visa sina barn att man har rätt att säga nej, även när alla andra säger ja. Och hur ska man lära ut detta om man själv inte kan säga nej, punkt? Vilket hyckleri att försöka tuta i ungdomar vikten av att våga stå för sina beslut när man själv skyller på bilen när man inte vill ha alkohol. Som att de inte ser och förstår.

Det får vara slut med det nu. Unga kan onekligen behöva argument för att klara grupptrycket, men vi som är över 40 borde ha passerat det stadiet för längesen. Jag drömmer om den dagen då programledare och gäster som väljer alkohol i Nyhetsmorgon känner sig tvingade att komma med argument:

* Jag tar gärna en återställare, tack. Det blev så mycket i går.
* Jag har så svårt att umgås utan alkohol.
* Det är lite tidigt, men man får passa på när det är gratis.

I utmärkta Tonårsparlören från IQ-initiativet finns många bra råd till föräldrar om alkohol och ett av dessa handlar just om att hjälpa sina barn att säga nej genom att ge dem bra argument. Ett annat är: Kom ihåg att du är en förebild. Fundera på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.