Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olof Wretling är den mest framröstade ”vinterprataren” någonsin. Sju gånger har han varit lyssnarnas favorit. På nyårsafton livesänder han sitt åttonde radioprogram, som även kommer att strömmas med bild. Bild: Pressbild, Sveriges radio
Olof Wretling är den mest framröstade ”vinterprataren” någonsin. Sju gånger har han varit lyssnarnas favorit. På nyårsafton livesänder han sitt åttonde radioprogram, som även kommer att strömmas med bild. Bild: Pressbild, Sveriges radio

Vinterpratar-veteranen Olof Wretling gör det mest förbjudna

Komikern och skådespelaren Olof Wretling är övertygad om att hans åttonde ”Vinter i P1” har potential att bli hur tråkigt som helst.
– Jag har byggt en flanellograf, och utgår från frågan ”Vad är målet med komik”. Ja, du hör ju själv hur fruktansvärt tråkigt, analytiskt och introvert det låter...

Olof Wretling är känd som mångbegåvad och överraskande skådespelare och komiker, medlem i humorgruppen ”Klungan” och medskapare till radioprogrammet ”Mammas nya kille”. Sju år i rad har han dessutom röstats fram som lyssnarnas favorit och hörts som värd för ”Vinter i P1” . Det gör honom till den mest framröstade ”vinterprataren” någonsin.

”Kanske en naiv insikt”

– Det är ju helt otroligt! En fantastisk känsla att bli framröstad av lyssnarna, konstaterar han över telefon från Karlstad där han numera bor med sin familj. En plats som under julen blivit lite av en spelhåla, främst för brädspel och Yu-Gi-Oh-kort.

– Det ligger mycket jobb bakom varje program. Samtidigt är det såklart rena drömmen att få skapa sin egen värld.

LÄS MER: "Mammas nya kille" tillbaka i P4

Du blir framröstad av lyssnarna år efter år. Vad är hemligheten?

– Ger man av sig själv så når man också andra. Det är kanske en naiv insikt, men det stämmer – iallafall för mig.

Olof Wretling minns ångesten inför det program där han skildrade sorgen efter sin far, som gick bort i cancer.

– Jag berättade hur jag brukade gå till hans gravsten, sticka fram handen och liksom ”ringa på”. Jag tänkte att det här kan ju folk bara tycka är så konstigt, pinsamt och larvigt att prata om. Att jag gick dit och plingade på hela tiden. Men efteråt fick jag ett fantastiskt gensvar, folk skrev och berättade om liknande händelser och om sina egna ”ringknappar”.

Han har dessutom blivit lite modigare för varje ”Vinter i P1” berättar han:

– Att få det här fantastiska fönstret gång på gång ger dig mod. Lyssnarna verkar hänga med i svängarna, när jag kastar mig mellan humor, tragik och sorg. Det är också lite av min stil, att snabbt vandra mellan olika temperament. Precis som i livet, och det är väl det som gör berättelsen levande.

”Vinter i P1” möter ”ZTV”

Sitt åttonde ”Vinter i P1” direktsänder han på nyårsafton tillsammans med producenten Carolina Frände, som agerar VJ och väljer musiken.

– Det kommer att bli lite som att ”Vinter i P1” möter ”ZTV”. I anslutning till mina prator visas roliga gamla och nya musikvideos på temat.

Du planerar att ge lyssnarna ett slags ”mind-map” för humor?

– Ja, idén är att göra något som är lite förbjudet för en komiker: prata om humor. Det låter säkert vansinnigt tråkigt, introvert och analyserande. Men jag ska rita upp en mind-map och bryta ner humorn i sina beståndsdelar. Prata om vad vi vill med humorn, vad humor är för mig och om första gången jag stod på en scen och skulle vara rolig...

Vilka är då egentligen humorns viktigaste komponenter?

– Det får man följa i livesändningen. Jag har byggt en flanellograf, alltså en sådan där översiktstavla av grönt flanelltyg, som det går att fästa saker på. Sedan utgår jag från frågan ”Vad är målet med komik” och hela projektet har jag döpt till ”Gräv-i-komik”.

LÄS MER: Marianne Mörck, Klungan och Sara Parkman på Storan i vår

Humor i pandemins tid väcker annars inte direkt några gapskratt, menar Olof Wretling som efter premiären i Umeå fått ställa in och skjuta upp den nya Klunganföreställningen ”Toppa jaget”.

– Vi får försöka hålla ut. ”Toppa jaget” är i allafall inbokad på Stora teatern i Göteborg i vår – och jag hoppas precis som alla andra att vi snart ska vakna upp till en lite bättre situation.

LÄS MER:

LÄS MER: Johannes Anyuru vinterpratar om islams skönhet

LÄS MER: Vinter i P1: Patricia Tudor-Sandahl

LÄS MER: Recension: Vinter i P1 - Claes Elfsberg

LÄS MER: Vinter i P1: Lisa Nilsson

Olof Wretling:

Ålder: 45 år

Uppväxt: i Umeå, flyttade 1993 till Göteborg

Bor: i Karlstad

Familj: Sofia Wretling och tre barn.

Aktuell: är för åttonde gången värd i radions ”Vinter i P1”. Programmet direktsänds på nyårsafton kl 13. Producent: Carolina Frände.

Fler järn i elden: Hördes nyligen som Biskopsfisken/Kapten Krut i SR:s julkalender ”Knäckarbanketten” efter manus av Sara Bergmark Elfgren. Bokcirklar tillsammans med Marie Göranzon i ”Lundströms bokradio” om Kerstin Ekmans roman ”Händelser vid vatten”. Och sitter våren 2021 i panelen i tv-programmet ”Bäst i test”.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.