Psykologen och författaren Patricia Tudor Sandahl sitter med röda glasögon, vita vantar och en randig halsduk. Hon sitter på ett gäng klippblock vid stranden för en fotografering för Sveriges Radios program Vinter i P1.
Psykologen och författaren Patricia Tudor Sandahl Bild: Lina Arvidsson

Vinter i P1: Patricia Tudor-Sandahl

Psykologen Patricia Tudor-Sandahl staplar aforismer och livsögonblick. Den som är van vid hennes ordsmide från P1:s ”Tankar för dagen” kommer att känna igen sig, menar GP:s recensent Carl Petersson Moberg.

ANNONS

Patricia Tudor-Sandahl är inte främmande för att återberätta ett citat. Det är nog så att hon samlar på dem. Bevingade ord som betytt något för henne och som hon gärna delar med sig av.

Under hennes vinterprat avlöser de varandra; Gunnar Ekelöf, C S Lewis, biskop emeritus Martin Lönnebo, Muminmamman.

De välgörande orden läggs till hennes egna. Aforismer och tänkvärda anekdoter som hon hämtar ur sitt eget liv. Samtliga med en öppenhjärtig, närmast blottande ton. Patricia Tudor-Sandahl är nämligen av åsikten att den egna berättelsen kan kännas igen och ge något ytterligare till den som lyssnar.

”Det som är botten i dig är botten också i andra”. Gunnar Ekelöf igen.

ANNONS

LÄS MER:Recension: ”Sexualitetens historia. Band IV. Köttets bekännelser” av Michel Foucault

Vem?

Patricia Tudor-Sandahl är 80 år gammal. Hon är födde i Manchester och bor i dag både i Vitemölla och i Stockholm. Hon har varit universitetslektor i psykologi och psykoterapi och har därtill skrivit ett 20-tal böcker om åldrande och andra existentiella frågor.

Utöver detta medverkar hon regelbundet i P1:s ”Tankar för dagen” och är även en erfaren retreatledare.

Hon har tidigare varit Sommarvärd 2000 och Vintervärd 2011.

I sitt vinterprat, precis som i sina böcker, seglar Patricia Tudor-Sandahl mellan olika existentiella frågor och upplevelser som definierat hennes liv. Barndomens trauma om den hemske fadern i Manchester. Flytten till Sverige och de komplexa känslorna om hemlandet. Den vunna tron på något som vetenskapen inte kan förklara.

De olika ingångarna liknar närmast de betraktelser som vi lärt känna från psykologen när hon gästar ”Tankar för dagen”. När de nu samlas spretar de iväg åt olika. Den röda tråden hålls löst samman av tonen och anspråket att genom sig själv hjälpa andra.

LÄS MER:Recension: ”Vallmo och minne”, ”Från tröskel till tröskel”, ”Språkgaller” och ”Ingenmansrosen” av Paul Celan

En något större del av vinterpratet ägnar hon dock åt åldrande. Om samhällets syn och de egna känslorna. Om närheten till döden. Och kanske är det just det som är grunden till detta kloka om än lite spretiga vinterprat. Livserfarenheten och vilja att berätta om den.

Vinterpratare 31/12:

Olof Wretling, skådespelare, komiker

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS