Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lisa Nilssons vinterprat kretsar kring hennes mor som gick bort tidigare i år. Bild: Foto: Mattias Ahlm
Lisa Nilssons vinterprat kretsar kring hennes mor som gick bort tidigare i år. Bild: Foto: Mattias Ahlm

Vinter i P1: Lisa Nilsson

Sångerskan Lisa Nilssons vinterprat handlar om hennes mor, som tidigare i år gick bort i Alzheimers. Sångerskan lyckas prata om förlust på sitt eget vis, tycker Jonathan Bengtsson.

Det vore enkelt att kalla Lisa Nilssons vinterprat lite högfärdigt och trögt.

Nilssons manus har vid sina stunder en besynnerligt förnäm ton. Hon spelar Bryan Adams "To really love a woman", en låt med den sexuella spänsten hos en gammal mjölsäck.

LÄS MER: Alla artister i ”Så mycket bättre”- från sämst till bäst

Men Lisa Nilsson är listig. Hennes präktiga sätt är ofta en medveten manöver: högallvar är som bekant nära besläktat med humor.

Detta vinterprogram cirkulerar hela tiden runt sångerskans alzheimersdrabbade mor. En bunt brev som mamman har författat utlöser en stor vårflod av nostalgi.

Och Lisa Nilsson kan låta som en förläst baron här; men så plötsligt växlar hon om och begår lite buskis.

Vem?

Lisa Nilsson är en femtio år gammal sångerska och skådespelare, född i Tyresö. Hon slog igenom 1992 med albumet "Himlen runt hörnet", och har gett ut tretton egna album.

Hon har tidigare varit Sommarvärd 2004 och 2013.

Som när artisten berättar om hur hon morgonpissar ute i sin sommarstuga. Som när hon härmar sin skånska mor, och alla hennes sätt att välta världen på. Som när hon förklarar sig som en hel "kompott av damer".

Att Mark Levengood har producerat programmet hörs. Denna herre som man så ofta vill låsa in i en öde friggebod och glömma, men som tyvärr också kan vara förbannat välfunnen.

Vid ett par stunder faller allt ner i poetisk överdrift. Den sista halvtimmens utdragna avsked till modern kan kännas en aning överväldigande, till exempel.

Också låtvalen kommer med besvär: "Grön kväll i Margarete Lund" skulle kunna vara en av de sämsta svenska låtar som skrivits. Turid Lundqvists "Dikt till havet" är å andra sidan smått enastående.

Men överlag lyckas Lisa Nilsson bra med något svårt. Hon talar om förlust och gör det på sitt vis, ingen annans.

Vinterpratare 28/12

Johannes Anyuru

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.