Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Vinter i P1: Johan Rockström

Framtidstron och de uppmuntrande tongångarna är borta. Miljöprofessorn Johan Rockström är tillbaka och det är en bister och skräckinjagande bild han tecknar när han går ut sist i Vinter i P1.

2015 var Johan Rockström både sommarpratare och vinterpratare. Då samlades människor i rekordantal på gatorna och i Paris pågick förhandlingarna om ett nytt och starkt klimatavtal.

LÄS MER: Johan Rockström: "Det är ont om tid"

Då förklarade Johan Rockström att det var nu eller aldrig. Att det var ett allvarligt läge men att det fortfarande fanns tid och att han gladdes åt de många positiva initiativ han såg runt omkring sig.

Det var då.

Vem?

Johan Rockström, 54 år, är professor i global miljövetenskap och debatterar flitigt miljö- och klimatfrågor. Han leder Postdaminstitutet i Tyskland som är ett av världens främsta klimatforskningsinstitut. Han är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien, Ingenjörsvetenskapsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien.

Han är född i Finspång, uppvuxen i Brasilien, Italien och Karlskrona, bosatt på Rindö. 2015 var han både sommarvärd och vintervärd.

"I mitt sommar i P1 för fem år sedan var jag fortfarande optimistisk. Fönstret var fortfarande på vid gavel och planeten gav inte allt för stora skäl till katastrofal oro. Nu är det annorlunda. I dag är jag genuint orolig. Jag vet inte om vi kommer att klara det här. Jag kommer att bikta mig, strö vetenskapligt salt i såren, utlysa krig, uppmana till revolution och berätta vad som måste ske i världen de kommande tio åren".

LÄS MER: 10 oktober: Exklusiv intervju med Johan Rockström

Orden kommer redan innan första låten och låt två - "Lovely" av Billie Eilish och Khalid - hinner inte ens börja ljuda förrän vinterpratet har blivit en elegi över det förlorade. Som att vi på 40 år har lyckats förinta 60 procent av alla ryggradsdjur, som den västafrikanska svarta noshörningen, den asiatiska floddelfinen och den tasmanska tigern.

I vinterpratet går Johan Rockström sedan igenom den senaste forskningen. Vad som måste göras (för det finns fortfarande tid). Uppmanar till planetärt nödläge, spelar ljudillustrationer från politiker och slår tillbaka mot klimatskeptiker.

LÄS MER: Klimatforskaren Johan Rockström ska få världens ledare att agera

Men så kan han ändå inte hålla sig. Som en norrman eller västsvensk måste han gå upp på slutet. I god Rockströmanda listar han därför även det positiva. Folkrörelsen, Greta och att legendariska mc-märket Harley Davidson nu börjar resan mot elektriska motorcyklar.

– Och kan Harley, ja då kan världen, får bli slutklämmen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.