Vinter i P1: Anders Hansen

Läkaren och författaren Anders Hansen är tillbaka. I sitt vinterprat fördjupar han på nytt gamla sanningar med hjälp av forskningen.

ANNONS

Anders Hansen har en tendens att berätta självklarheter. Eller åtminstone sådant som nog väldigt få har missat. I sitt sommarprat i år konstaterade han till exempel att motion är bra, sömn är viktigt och att vi nog inte mår toppen av all tid framför mobilskärmen.

Det är som högläsning ur en självhjälpsbok.

LÄS MER:Hansens hjärnbok har sålt halv miljon

Om sommaren dominerades av ett individualistiskt perspektiv blir det mer samhällsövergripande på vintern. Det innebär att det är lite mindre präktigt, även om spaningarna fortfarande är självklara.

Vem?

Anders Hansen, 45 år, är överläkare i psykiatri, föreläsare och författare. Under hösten var han också programledare för serien "Din hjärna" i SVT. Han är född och bosatt i Stockholm och var sommarpratare i år.

Hans bok "Hjärnstark" om hur motion stärker hjärnan och gör en stresstålig och intelligent har fått stor spridning. Han har även skrivit "Skärmhjärnan" om hur den digitala livsstilen kan leda till ohälsa och "Fördel adhd" som beskriver positiva sidor och nyanserar bilden av adhd.

Är utbildad läkare och civilekonom och stående krönikör i Dagens Industri. Har fått Hälsopriset två gånger och tilldelats Mensapriset.

Här får vi till exempel veta att vi som människor har en tendens att dela in oss i vi och dem. Att vi drar oss till information som bekräftar våra egna åsikter och att vi älskar att förenkla. Knappast revolutionerande.

ANNONS

Men!

LÄS MER:Recension: Anders Hansen - Sommar i P1

Och det här är viktigt, för usch vilken gnällig inledning jag bjöd på, det är ändå bra. För det första klarar han mormorstestet. Alltså han pratar tydligt och trevligt. Därtill är nog inte Anders Hansens ambition att slänga ut några chockerande hjärnfakta som får oss att ifrågasätta allt vi vet om oss själva. Nej, här handlar det om att fördjupa perspektiven.

I sitt vinterprat går han igenom separerade hjärnhalvor, evolutionsteori och oxytocinnivåer för att förklara varför vi ursäktar oss eller förenklar vår omvärld. Hur vi kan förstå oss själva, vad ångest och depression är och hur vi kan bli bättre på att exempelvis ta in åsikter som vi inte håller med om.

LÄS MER:Anders Hansen aktuell i ny serie på SVT

– Det är rätt givande att hacka sin hjärnas tribala drift, som han själv säger.

Vinterpratare den 31/12 är komikern och skådespelaren Petra Mede.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS