Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vilse i dejtingdjungeln

Sinziana Ravini läser en handbok i konsten att dejta. Bokens styrka är elogen till ”snällisen”, mannen som inte leker med kvinnors hjärta.

Sakprosa

Cecilia Salamon

Fuckboy – Praktisk handbok i konsten att dejta

Illustrationer av Louise Winblad

Bookmark förlag

Hade Madame Bovary skrivit in sig på en dejtingsida om Flaubert hade levt i dag? Det är mycket troligt. Det som förut ansågs desperat, har blivit lika normalt som att köpa kaffe på Konsum. Men det finns alltid faror med de nya dejtingsstrukturerna – nämligen Fuckboy, som hela tiden spelar med kvinnors känslor, medan han egentligen bara vill en sak – att få ligga, för att sen springa snabbt vidare till nästa potentiella offer.

LÄS MER: Låt den rätte komma in – så kan robotar hjälpa dig hitta en partner

Hur identifierar man en fuckboy och hur gör man sig av med honom? Cecilia Salamons bok Fuckboy handlar om detta nygamla fenomen liksom dejtningapparnas inflytande på konsten att dejta. Vilka oskrivna regler gäller? Finns det några big no-no? Och vad gör man när man är singel, men jävligt trött på mingel? Det är bara några av bokens underfundiga frågor, som besvaras med en rad hejdlöst roliga exempel, baserade på författarens egna erfarenheter, kompade av Louise Winblads klockrena illustrationer.

Vissa sanningar är så självklara i boken, att de blir nästan komiska, som till exempel att singellivet inte alltid är Sex in the city-glamouröst? Va? Det trodde jag, för själv brukar bada i champagne från morgon till kväll.

Råd till killar

Salamon ger massa tips på hur man förgyller tillvaron eller parallelldejtar på sajter som Tinder, Match, Badoo eller Happypancake (där författaren själv arbetar enligt förlaget). Hon förklarar också att inställningen till nätdejtning har blivit mer avdramatiserad. Folk är mer ute efter tidsfördriv och bekräftelse än att hitta den stora kärleken. Och man får aldrig glömma - dåliga erfarenheter skapar alltid roliga historier. Mycket handlar om att våga träda ut ur sig själv, för som André Gide sade: ”Människan kan inte upptäcka nya hav om hon inte har modet att förlora stranden ur sikte”.

Salamon ger också råd till killar: ”Efter sex kan vi ibland känna oss lite ledsna och tomma efter alla endorfiner som exploderat. Ge oss lite extra kärlek och bli inte livrädda om vi börjar gråta, det har inte med dig att göra”. Hon ber också den moderna blottaren, som slipper stå och frysa i bara kallingarna under en tunn beige trenchcoat på stan, som skickar snoppbilder i tid och otid, eller lovern som tror att det är sexigt att få en bild på en snopp, innan eller efter träffen, att sluta med det.

Eloge till "snällisen"

Men utvecklingen går också åt rätt håll, på andra punkter. Tjejer som hånglar eller har sex med många killar i dag, i tonåren, kallas tydligen inte längre för horor i skolan, vilket är ju fantastiskt, för detta var verkligen legio under min tid.

Bokens styrka är elogen till ”snällisen”, mannen som inte leker med kvinnors hjärta, varken före, under eller efter en relation. För ja, och här håller jag verkligen med (som länge trott att stor passion är lika med kärlek) - bråk och svartsjuka är inga bevis på kärlek. De är endast bevis på att man befinner sig i en osund relation. Slutligen, så hoppas jag att Salamon hittar den stora kärleken. Om inte, så kan hon ju alltid skriva en bok om det.

Cecilia Salamon.. Bild: Pressbild
Cecilia Salamon.. Bild: Pressbild

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.