Mats Kolmisoppi: Viktigt att hålla Russia Today utanför EU

Tv-kanalen RT, Russia today, har nu blockerats av både EU och Youtube. Mats Kolmisoppi skriver om den ryska kanalen som är medievärldens svar på Nigeriabrev.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Den statskontrollerade ryska tv-kanalen RT, tidigare Russia Today, riktar sig med hjälp av engelskspråkiga programledare till en internationell publik. Man kan beskriva kanalen som ett försök från Putins sida att motverka dominansen hos CNN och BBC, eller så kan man kalla nyhetssändningarna för vad de är, den ryska regeringens megafon i världen, eller kanske ännu hellre: ett slags Nigeriabrev.

Visserligen formulerar sig journalisterna utan brytning, men innehållet har uppenbarligen skapats i samråd med Putins propagandaapparat för att få tittarna att köpa andelar i den färggranna Potemkinkulissen.

Den ryska militären påstås där ha fått ett varmt mottagande av det ukrainska folket, vilket ska bero på att det ryska ingripandet är av det mjukare slaget, militären visar stor återhållsamhet för att skydda civilbefolkningen och alla ukrainare som lägger ned vapnen utlovas en human och respektfull behandling. I inkännande personporträtt och minidokumentärer får vanliga ryssar i Luhansk och Donetsk tala ut om sitt lidande under åtta långa år av påstådd ukrainsk aggression. Den som är född under en sten har säkert inget att invända.

ANNONS

I inkännande personporträtt och minidokumentärer får vanliga ryssar i Luhansk och Donetsk tala ut om sitt lidande under åtta långa år av påstådd ukrainsk aggression.

LÄS MER:Viktigare än någonsin att skilja på demokrati och diktatur

När kriget, förlåt: "operationen", inleddes i torsdags intervjuades en synbart orolig kvinna som sades ha flytt in i Ryssland för att rädda sig undan ukrainarna. Hon var mycket tacksam för den ryska insatsen och direktöversättningen på engelska var varm och empatisk. För att ge sken av objektivitet intervjuades därefter två ukrainare från Kiev som under natten hade hört smällar "på avstånd".

Hur upplevde då dessa ukrainare situationen? Det var svårt att få grepp om, eftersom de till att börja med inte syntes i bild. Istället rullade ett ljuddiagram fram över skärmen som vore det fråga om hemliga inspelningar. Den empatiska översättaren som nyss hade gett röst åt den ryska flyktingen hade ersatts av en dator: en monoton robotröst lades som ett avhumaniserande ljudfilter över ukrainarnas redogörelser.

Den taffliga propagandan är lätt att skaka på huvudet åt. Det samma gäller det uppskruvade och konspirationsteoretiskt inriktade debattprogrammet "CrossTalk", vars programledare och gäster trots programnamnet är rörande överens om precis allt, och som berömmer varandra för sina många goda poänger: att USA och Nato är de största hycklarna som någonsin har funnits.

LÄS MER:Ukrainas historia – som Putin inte vill kännas vid

Det som Ryssland just nu försöker översållar världens befolkning med kan lika gärna beskrivas som flygblad släppta från hög höjd.

Men liksom hos nigeriabreven är taffligheten en stor del av bedrägeriet. Den fyller en viktig funktion när den snabbt sållar bort dem som ser igenom bluffen och stänger av programmen. Det gör att programledarna i lugn och ro kan ägna sig åt de kvarvarande tittarna. Oavsett om dessa definierar sig som höger eller vänster får de sedan sin "kritiska" världsbild bekräftad, som de kan sprida vidare i sociala medier.

ANNONS

Det är ju där som RT:s artiklar, inslag och perspektiv ges ett skimmer av opartiskhet, eftersom de syns i flödet tillsammans med länkar från mer seriösa medier som BBC eller SVT. Företaget producerar dessutom program om allt från rasism och ojämlikhet i USA till vaccinkritik, så det är inte heller omöjligt att de når framgångar med det som i dagsläget måste beskrivas som en massiv påverkanskampanj.

Det är förståeligt att först Tyskland och sedan Polen bestämde sig för att blockera RT:s sändningar och att EU och Youtube snabbt följde efter. I skrivande stund går det inte längre att nå RT eller den andra statliga internationella kanalen, Sputnik Europa, via nätet. Men eftersom förbud och blockering väcker frågor om press- och yttrandefrihet, också när det handlar om att motverka uppenbar propaganda, är det ännu oklart vilken effekt detta kommer att få. De redan frälsta "kritikerna" i sociala medier har fått ny ammunition att använda sig av i informationskriget, genom att låtsas som att hotet mot yttrandefriheten är större i demokratiska länder än i Ryssland.

Sa jag Nigeriabrev? Det som Ryssland just nu försöker översållar världens befolkning med kan lika gärna beskrivas som flygblad släppta från hög höjd. Syftet är att minska motståndsviljan hos fienden och skapa sympati med den krigshetsande regimen i Moskva. Det är upp till alla att inte låta sig luras.

ANNONS

LÄS MER:Jag kan inte fatta att de bombar Kiev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS