Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Porträtteras. Nathalie Ivanovitch, Silvia Mutto, Marcela Kovacsova, Nina Trollvige, Linda Turilow i Fem kvinnor. Bild: Simon Hellgren
Porträtteras. Nathalie Ivanovitch, Silvia Mutto, Marcela Kovacsova, Nina Trollvige, Linda Turilow i Fem kvinnor. Bild: Simon Hellgren

"Vi vill stärka den romska minoriteten"

"Vi hoppas serien ska ge en annan bild och djupare förståelse för den romska gruppen", säger Nina Trollvige, en av kvinnorna i nya dokumentärserien Fem kvinnor.

Med start på måndag visas dokumentärserien Fem kvinnor i SVT, som handlar om Trajosko drom, en kvinnoförening i Göteborg som arbetar med rättighetsfrågor och social utveckling för den romska minoriteten.

De fem kvinnor som leder verksamheten är också de som porträtteras i serien, Marcela Kovacsova, Silvia Mutto, Linda Turilow, Nathalie Ivanovitch och Nina Trollvige.

Serien är producerad av Therese Lundberg på produktionsbolaget Art & Bob.

– De kontaktade oss för att de ville följa vårt arbete med en musikal som vi skapar i höst. Men när de träffade oss blev de intresserade också av hela vår verksamhet, som jobbar på många olika nivåer, så de skiftade fokus. Det blir både ett porträtt av oss och ett porträtt av vår organisation, berättar Nina Trollvige.

Vilket är målet med Trajosko drom?

– Målet är att stärka den romska minoriteten och tillvarata deras rättigheter, att inkludera dem i samhället. Vi är också en kvinnoförening och arbetar mycket med jämställdhetsfrågan, med att stärka kvinnan.

Serien är i fyra delar. Nina Trollvige har redan sett det färdiga resultatet.

– De blev jättebra, vi är nöjda. De har fångat fint vilka vi är och syftet med oss på ett finkänsligt och rättvisande sätt.

Vad betyder det att er verksamhet skildras så här?

– Det är viktigt, vi hoppas framför allt på att människor får upp ögonen för oss och förstår vilka den romska gruppen är, vilka omständigheter romer levt under i Sverige, att det ska ge en annan bild och djupare förståelse.

Första delen av Fem kvinnor sänds i SVT 2 den 10 september.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.