Vi måste prata om monarkin

I en tid då grundlagar ändras och alliansfriheten slopas utan större diskussion är det viktigt att vi pratar om våra grundläggande värderingar. GP:s biträdande kulturchef Carl Petersson Moberg ser ett ypperligt tillfälle att vi på allvar diskutera monarkin.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Under hösten ändrades en av Sveriges grundlagar när riksdagen röstade ja till att föra in utlandsspioneri i brottsbalken. Trots att vi byggt upp ett system som genom sin sirapsliknande seghet manar till eftertanke (bland annat ska en grundlagsändring beslutas två gånger med ett riksdagsval mellan) gick det förvånansvärt flinkt. Framför allt passerade det relativt obemärkt förbi allmänheten.

Ni har säkert hört de indignerade efterskalven om ett journalistiskt misslyckande och den uteblivna debatten: ”Inte ska väl en grundlag kunna ändras bara så här?” Folket hann inte ens förstå frågan, än mindre konsekvenserna.

Vid sidan av detta har vi Sveriges frisimsvändning in i ett Nato-medlemskap, där till och med en bekymrad Jan Eliasson fick konstatera att det nu var dags att byta ut 200 år av alliansfrihet (hur fri från allianser den nu varit är en fråga för en annan gång). Tillsammans borde händelserna ändå få oss att inse att gamla sanningar och värderingar kan kastas ut lika snabbt som snön smälter i Göteborg.

ANNONS

Vilket osökt för oss in på monarkin.

Det hörs då och då bland kungahusets försvarare att kronan är en konstant i en annars så flyktig värld. Det är en bärare av traditioner och försiktighet. Åtminstone symboliskt. Den som, likt jag själv, följer Netflix succéserie ”The Crown” har nog fängslats av Drottning Elizabeths kamp för att föra denna rätt arkaiska institution in i en modern värld. En besvärlig uppgift för den som ska förkroppsliga ett rikes historia och värderingar utan att ha några själv.

”Att göra ingenting är det svårast jobbet av alla, och det kommer att ta varje uns energi som du har. Att vara opartisk är inte naturligt, inte mänskligt” berättar drottningens mormor Mary, utan att låta vidare uppmuntrande.

Det hörs då och då bland kungahusets försvarare att kronan är en konstant i en annars så flyktig värld.

Även det svenska kungahuset har kämpat för att finna sin plats i ett modernt samhälle. Carl XVI Gustafs valspråk är ju rent av ”För Sverige – i tiden”, vilket han antog 27 år gammal när han tillträdde som kung.

Det var snart femtio år sedan och 2023 väntar ett pampigt jubileumsfirande, något som finansminister Elisabeth Svantesson (M) uppmärksammade då hon tvingades svara på frågor om det höjda apanaget i årets budget.

”Jag tror att just det här handlar om att vår konung firar 50 år vid tronen nästa år och det kommer vi, tillsammans från höger till vänster, i alla fall ganska många, fira på olika sätt, och det är i det läget helt rätt att det stärks”, sade hon då till GP.

ANNONS

Kanske är det så att folket är peppade på kungafest. Men kanske är det också ett lämpligt tillfälle för riktig reflektion. Den 28 oktober lade en blocköverskridande grupp riksdagsledamöter (L, C, S, MP, V) fram motionen ”Dags för ett modernt statsskick” där de argumenterar för att avskaffandet av monarkin ska utredas.

Det är långt ifrån en radikal nyhet. Om talmannen fått en krona för varje gång frågan varit uppe i riksdagen skulle han själv kunna köpa in Kungälvs baddare-bakmaskin och säkerställa fikat till alla framtida sonderingsrundor.

Men trots att ärendet leker jojo i riksdagshuset är det sällsynt med en riktig offentlig debatt om monarkin. Vad tycker egentligen svenska folket? Vilka är argumenten för och emot? Alltså sådana som är starkare än huruvida ”monarki känns gammaldags” eller ”kronprinsessan ändå verkar så trevlig”.

Framför allt är det medias ansvar att inte fastna i några höviska hjulspår nu när kungen ska firas. Vi måste tvinga politikerna att försvara sina ståndpunkter och få människor att bolla frågan med kollegorna vid kaffeapparaten. För vi får aldrig göra det till tradition att ändra grundlagar och värderingar utan ordentliga samtal.

Läs mer i GP Kultur:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS