Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Joakim Lamottes Facebook-sändning från Kronogården i Trollhättan blev tumultartad och har skapat en hetsig efterdebatt. GP:s Johan Lindqvist vill dämpa tonläget.  Bild: TTELA
Joakim Lamottes Facebook-sändning från Kronogården i Trollhättan blev tumultartad och har skapat en hetsig efterdebatt. GP:s Johan Lindqvist vill dämpa tonläget. Bild: TTELA

Johan Lindqvist: Vi kanske bara ska be en bön för Joakim Lamotte

Joakim Lamottes smash and grab-besök i Trollhättan förvandlar mig till Dolly Parton. Jag vill dra en fräckis och be en bön så att vi alla kan gå hem och fira jul.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Efter ha läst alldeles för många Twitter-trådar och Facebook-kommentarer om Joakim Lamottes smash and grab-besök i Trollhättan, där han på Facebook oroat sig för om han ens ska komma levande därifrån, är det som att jag ger upp inombords. Jag orkar inte längre bli förvånad, förbannad eller ens ledsen. Jag blir liksom alldeles mjuk inuti.

Jag förvandlas till Dolly Parton på Emmy-galan 2017.

Dolly tyckte att Trump-bashandet tog fokus från galan och drog ett halvsnuskigt skämt, slätade över allt bråk och fick hela salongen att skratta istället. Så låt mig bara dra en Hysén-fräckis och så kan alla logga ut från sociala medier och gå hem och fira jul. Som en Birgit Friggebo i Rinkeby fast med lite starkare aura. Eller?

För inombords, samtidigt som hon brände av ett av sina patenterade tutt-skämt, tänkte nämligen Dolly Parton något helt annat.

I den fantastiska podden "Dolly Partons America" berättar superstjärnan och feminist-ikonen hur hon egentligen hade velat säga: "låt oss bara be för presidenten".

För att hon inte mäktade med mer konflikter. För att hon tyckte att inkludering, försoning och förståelse var viktigare än ännu ett påhopp på Trump. Även om hon såklart föraktade hans beteende, inte minst mot kvinnor. Den som tvivlar på hennes ståndpunkt kan bara lyssna på klassikern "9 to 5". Dolly Parton bet sig i tungan, insåg att hon ändå bara skulle missuppfattas - av alla på hela åsiktsskalan.

För den som vill försöka förstå och komma förbi den uppjagade stämningen på sociala medier finns det gott om kvalificerad journalistik från Kronogården.

Det är många som driver med Joakim Lamotte nu. Det är nämligen världens enklaste sak att skoja om någon som sitter i sin bil och skriker och som på allvar tror att han kanske inte ska komma levande hem från ett kort besök i Trollhättan. Lamotte är en drama queen. Det blir liksom fallfrukt för vem som helst. Man behöver inte ens vara komiker. Och när det är så enkelt att driva med någon är det oftast ett tecken på att man ska ta ett steg bakåt och andas.

LÄS MER: Återvinning temat när Mellon kommer till Göteborg

För även om Lamotte själv bäddade för den jobbiga stämning som bevisligen eskalerade när han knatade runt och direktsände från Kronogården kan jag också se varför Lamottes fans backar honom. Bara för att man har en agenda och en gapig attityd ska man inte behöva hamna i en hotfull situation. Tryggheten ska vara för alla.

Dessutom får man trots allt ge Lamotte att han för en gångs skull klev ut ur bilen. Andreas Magnusson på Magasinet Paragraf har fört statistik på Lamottes Facebook-inlägg det senaste året. Lite drygt sex procent av de 164 inläggen hade någon typ av journalistiskt innehåll. De allra flesta handlade om Joakim Lamotte själv. Här finns uppenbarligen en rejäl utvecklingspotential, för ärligt talat lyckades ju Lamotte få även Kronogården-sändningen att handla om honom själv. En prestation med tanke på att de boende, de som arbetar i området och även polisen har ett betydligt jobbigare läge än Lamotte.

För den som vill försöka förstå och komma förbi den uppjagade stämningen på sociala medier finns det gott om kvalificerad journalistik från Kronogården. Den här hösten och vintern torde Kronogården vara ett av landets medialt mest uppmärksammade områden. Gå till Ttela, Expressen, Aftonbladet, DN, GP. Eller åk dit själva, bilda er egen uppfattning.

För när vi skämtat färdigt om Lamotte, rasat klart i kommentarsfälten och kanske till och med dragit ett par fräckisar och bett en bön, ja, då är det dags att vi börjar prata med varandra. På riktigt.

LÄS MER: Asap Rockys förakt för förorten lika motbjudande som Malous