Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Produktionsbolaget Plattforms delägare Erik Hemmendorff (The Square), regissören Johannes Nyholm (Jätten) och regissören Gabriela Pichler (Amatörer) är tre av de personer som skrivit under uppropet.
Produktionsbolaget Plattforms delägare Erik Hemmendorff (The Square), regissören Johannes Nyholm (Jätten) och regissören Gabriela Pichler (Amatörer) är tre av de personer som skrivit under uppropet.

GP Kultur: Vi känner sorg för filmstaden Göteborg

I november föreslog S att kommunens stöd på 4,5 miljoner till Film i väst ska dras in. Nu har filmfonden kontaktat producenter om att avbryta samarbetet med Gothenburg film studios. Producenter och filmarbetare i stort upprop på GP Kultur: "Vi kan tvingas lämna staden för att kunna verka".

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I slutet av november lade Socialdemokraterna fram ett förslag om att dra tillbaka kommunens stöd på 4,5 miljoner kronor till den regionala filmfonden Film i Väst. Enligt kommunalrådet Mariya Voyvodova är anledningen att ”det här är rätt mycket pengar som vi inte har sett hur de kommer tillgodo för filmbranschen”.

LÄS MER: Infekterat bråk om film-miljoner i Göteborg

Detta drabbar i första hand inte Film i väst, utan alla oss hundratals från filmnäringen som verkar i staden, däribland filmarbetare, produktions- och postproduktionsbolag samt kreatörer. Sedan Göteborg gick med i fonden år 2005 har den lokala branschen stärkts och antalet filminspelningar i staden ökat. Stödet har bidragit till att skapa filmstaden Göteborg, en levande och välmående filmstad som nu riskerar att falla sönder.

Vi har inte blivit inbjudna till samtal för att få möjlighet att dela med oss av hur vi verkar och bidrar till staden. Vi hade då kunnat berätta om hur vårt samarbete med vår regionala filmfond ser ut. Vi hade kunnat berätta vad konsekvenserna av ett sådant här beslut skulle leda till för oss. Men nu har det redan skett.

Vi är en skara som oftast anpassar oss efter rådande villkor, men det som nu händer är att vi kan tvingas lämna staden för att kunna verka. Kompetensen som under de senaste åren samlats i Göteborg kommer att tunnas ut. Detta i sin tur kommer även att undergräva vår internationella konkurrenskraft som vi framgångsrikt byggt upp under många år.

Vår tid är nu. SVT:s populära dramasatsning är till stora delar inspelad i Göteborg. Nu varnar 35 producenter, regissörer och filmarbetare som verkar i staden för konsekvenserna om Göteborg drar sig ur den regionala filmfonden Film i väst.. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA
Vår tid är nu. SVT:s populära dramasatsning är till stora delar inspelad i Göteborg. Nu varnar 35 producenter, regissörer och filmarbetare som verkar i staden för konsekvenserna om Göteborg drar sig ur den regionala filmfonden Film i väst.. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

Vi förstår inte varför Göteborg skulle vilja ställa sig utanför och mer eller mindre börja om som ensam aktör? Vi ser att man har mycket att vinna på att utveckla och förbättra det rådande system i form av den regionala fonden Film i väst. Vi utgår från att det beror på bristande information och kunskap och önskar därför bjuda in för att diskutera de ömsesidiga fördelar vi har av systemet och vad som kan förändras till det bättre. Detta bygger självklart på att det finns en transparens och lyhördhet hos alla parter.

LÄS MER: Så förvandlades Göteborg till 40-talets Stockholm

Slutligen vill vi påminna om några av de produktioner inspelade i Göteborg som under de senaste åren mött internationell och nationell uppmärksamhet: Vår tid är nu, The square, Gräns, Sune vs Sune, Springfloden, Ted – för kärlekens skull, Borg, Jätten, Unga Astrid, Lyrro, #Hashtag, Amatörer med flera.

Lizette Jonjic Producent, Ronny Fritsche Producent, Agnes Parkrud och Marcus Lundin Andersson från Zentropa Sweden AB, Jessica Balac Linjeproducent, Gustaf Berger och Lars Wignell ägare Auditory, Lovisa Charlier Producent, Björn Fävremark Regissör och Producent This Is It, Axel Danielson Producent/ägare Plattform Produktion AB, Erik Hemmendorff Producent och ägare Plattform Produktion AB, Annika Hellström Producent och Erika Malmgren Producent Cinenic Film AB, Fredrik Egerstrand Regissör Egerstrand & Blund, Jessika Jankert Manusförfattare, Archana Khanna Rollsättare Khanna Casting, Johan Lundborg Fotograf, Malin Söderlund Producent Unlimited Stories AB, David Färdmar producent/regissör Färdmars Film, Clas Hakeröd CEO Producent CAN Film, Andreas Hylander Producent Chimney Göteborg, Tobias Janson VD och Producent Story, Niclas Meritz VD CloudBerry Post AB, Jonas Kellagher Producent Common Ground Pictures, Fredrik Lange VD och Producent och Carl Javér Regissör Vilda Bomben Film, Johan Löfstedt Regissör, Shahab Mehrabi Regissör, Johannes Nyholm, Regissör, Johan Storm, Regissör, Fredrik Swerin CEO Haymaker AB, Sean Wheelan CEO Filmgate Films, Olle Wirenhed Producent Kakadua Filmproduktion, Gabriela Pichler Regissör, Josefine Åsberg Produktionsdesigner, Andrea Östlund Regissör.