Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

"Vi har valt strategi i kampen mot intolerans"

Bokmässans vd Maria Källson replikerar på Sara Abdollahis krönika.

I en krönika i tisdagens GP anklagas jag för medlöperi, eftersom högerextrema tidningen Nya Tider tillåts ställa ut på Bokmässan. Jag har stor respekt för relevant kritik; frågan om hur vi med tolerans kan bemöta intolerans är en av vår tids svåraste frågor. Men den här gången gick skribenten för långt med både ett grovt personligt påhopp och fel i sak.

LÄS OCKSÅ: Sara Abdollahis krönika

En bokmässa är en unik företeelse, en arena och ett torg som är öppet för alla där åsikter möts och bryts. Även avskyvärda åsikter kan rymmas på en bokmässa så länge de ryms inom demokratins gemensamma regler: lagen. Bakom denna princip ställer sig också det internationella nätverket av bokmässor, Ferieros.

Vi är väl medvetna om att människor och aktörer med intoleranta värderingar söker sig till oss. Det är priset en bokmässa måste betala för att vara en demokratisk arena, med yttrandefriheten som icke förhandlingsbar bas. 

Det betyder självklart inte att vi sympatiserar med antidemokratiska krafter. Tvärtom. På årets bokmässa arrangerar vi närmare 30 seminarier om hur vi kan värna demokratin i denna utsatta tid. Vi står upp mot intolerans och antidemokratiska krafter. Vi har valt strategi i den kampen: yttrandefrihet och öppenhet. Jag respekterar att andra väljer sina strategier, och kräver samma respekt tillbaka. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.