”De många överlåtelseannonserna på Blocket visar att trenden med söta amstaffs och american bullys inte riktigt fungerar i relation till ovana hundägares förmåga. Vad ska hända med de hundarna?” skriver Sanna Samuelsson.
”De många överlåtelseannonserna på Blocket visar att trenden med söta amstaffs och american bullys inte riktigt fungerar i relation till ovana hundägares förmåga. Vad ska hända med de hundarna?” skriver Sanna Samuelsson. Bild: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Sanna Samuelsson: Vi får inte glömma att hunden är ett rovdjur

Dödliga attacker på människor blir allt vanligare när fler skaffar hundar. Sanna Samuelsson skriver om vikten av att inte bortse från att även den sötaste vovven har lite varg i sig. Och att vissa raser har det mer än andra.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I Aase Bergs nya essäbok ”Spöket” återkommer hur gärna människan vill förminska och sopa hundens vildhet under mattan. ”Det finns ingen tydlig skiljelinje mellan vild och tam, varken när det gäller djur eller människor.”

Och det är klart att vi inte vill kännas vid hur nära vargen hunden är. Då hade vi ju haft ett rovdjur hemma. Det är ju obehagligt.

Jag tänker på Bergs bok när jag läser om hundattacken i Robertsfors, där en kvinna bitits ihjäl av sin egen hund. Det var en amstaff, en så kallad kamphund, vilket såklart skapar en del debatt. Till GP:s Stefan Bjarnefors uppger en familjemedlem till kvinnan att de hade varit rädda för den, men att ”oftast var hunden isolerad när det var fler som hälsade på och den hade alltid munskydd då” (24/10).

ANNONS

Vi vill ju så gärna tro att det ska gå. Men fler människor dödas trots allt av hundar i dag. Hundexperten Fredrik Steen, som alltid en fräsch bris av kunskap, påpekar i TV4 att det är ett misstag att först och främst se hunden som en familjemedlem. Det är en hund, menar han, de behöver tränas och hundägare behöver utbildas. Något han även skrev om i en debattartikel i GP(25/10).

Jag tolkar det som att han menar att hundar per se inte har goda avsikter med sitt beteende. De ska inte tolkas som människor, som att de innerst inne menar väl. Det kanske de verkligen inte gör. Det viktiga blir att träna hunden att ”mena väl”. Annars kan den bli en fara för andra hundar – och tyvärr även människor.

De många överlåtelseannonserna på Blocket visar att trenden med söta amstaffs och american bullys inte riktigt fungerar i relation till ovana hundägares förmåga.

Jag är själv uppvuxen i en familj där hundar alltid var närvarande, inte främst som sällskap utan som arbetshundar. Min pappa tränade själv sina vallhundar att valla gårdens djur, och tävlade även i detta. Men en hund är alltid en familjemedlem ändå, det är omöjligt att inte älska en border collie. De är så följsamma, intelligenta och vänliga. De är ju avlade att vara det.

ANNONS

Att skaffa en så kallad pomchi, en blandning mellan chihuahua och pomeranian, var en ögonöppnare. De är avlade på helt andra egenskaper. Vår hund är intelligent, lätt att lära och kommunicera med. Men den är absolut inte följsam utan tar sina egna beslut. Den är ju avlad för att larma om det kommer en inkräktare. Vilket den tyvärr gör, särskilt när den blir stressad. Vi tränar på det, och går kurser, men det är svårt när man bor i ett lägenhetshus.

Denna oförmåga gör det lätt att sympatisera med hundägare som har skaffat en ”kamphund” och har svårigheter med den. Men det gör också att jag vet att jag aldrig skulle skaffa en sådan hundras. Kanske om jag var extremt hundvan. De är väldigt trevliga när de har tränats rätt. Men om de inte har det? Min hund kan förvisso skälla öronen av en människa i sina sämsta stunder. Men det är bara ljud. Skulle den utveckla en aggressiv sida så skulle den som mest kunna ge lite skråmor. De många överlåtelseannonserna på Blocket visar att trenden med söta amstaffs och american bullys inte riktigt fungerar i relation till ovana hundägares förmåga. Vad ska hända med de hundarna?

Aase Berg skriver om sin förrymda sheltie som överlevde en månad ute i skogen på vintern på grund av sin ”lyckade förvandling – från hund utvecklades hon till vilddjur och sen tillbaka till tamhund igen.” Hunden gick över ”varggränsen” i iskylan, skriver Berg. Och det gjorde något med hunden. Men saken är den att alla hundar har det där i sig, även en liten chihuahua.Vi gör bäst i att inte glömma det.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”Spöket” av Aase Berg

LÄS MER:Teddy – den tröttaste coronavalpen i Göteborg

LÄS MER:Skamligt att ropa efter förbud av kamphundar

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS