Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kulturdebatt: Vi arbetar för att utveckla operautbildningen

Företrädare för operautbildningen på Högskolan för scen och musik i Göteborg svarar på kritiken: Vår målsättning är att så många studenter som möjligt ska kunna livnära sig på sitt yrke.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Med anledning av debattartikeln (GP 16/6) om operautbildningen vid Göteborgs universitet vill vi bemöta några saker. Det är tråkigt att skribenten Madeleine Jostedt Ulrici är besviken på sin utbildning och att den inte ledde till den karriär hon hoppats på. Dock finns det glädjande nog flera alumner från utbildningen runt samma år som har fina operakarriärer.

Det är svårt för oss att bemöta de siffror som presenterats och vad de beror på för just de år som åsyftas och i de nämnda operahusen. Men vår målsättning är naturligtvis att så många studenter som möjligt ska kunna livnära sig på sitt yrke då de examinerats. Det kan vara som solister, operakorister eller i andra professionella sångensembler, sångare i fria grupper etcetera.

Operabranschen erbjuder sällan fasta tjänster, och vi försöker ge en så stabil grund som möjligt att stå på i detta frilansyrke. Inför den här sommaren gladdes vi åt att kunna se inte mindre än åtta nuvarande, och nyligen examinerade studenter, i bärande roller i landets fina sommaroperaproduktioner. På grund av pandemin blir det inte så, men vi ser redan nu fram emot nästa sommar.

Att ge studenterna kontakt med branschen och nödvändig arbetslivserfarenhet är viktigt och därför har vi de senaste åren förändrat utbildningen till att nu också omfatta en masterutbildning i opera i samarbete med Göteborgsoperan.

Vi arbetar också kontinuerligt med att utveckla hela operautbildningens samarbeten med symfoniorkestrar och dirigenter och med att göra så intressanta produktioner som möjligt. Detta för att erbjuda en bra utbildning samtidigt som vi presenterar våra operastudenter – som vi är mycket stolta över – för en intresserad publik och potentiella arbetsgivare.

Petra Frank

Prefekt för Högskolan för scen och musik

Monica Danielson

Universitetsadjunkt och programansvarig för Operaprogrammet

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.