Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Vi är de bästa komikerna i Sverige"

I vår kommer komikerkollektivet SEMST till Göteborg för två föreställningar. Det blir samhällskritik och satir på en nivå som särskiljer dem från resten av Sveriges komiker, om man ska tro gruppens Branislav Pavlovic.

SEMST ger sig ut på turné för fjärde året i rad 2018. Gruppen består Branislav Pavlovic, Ahmed Berhan och Jonatan Unge. Tidigare år har även Aron Flam varit med på turnéerna, men han har valt att ta en paus från standupen.

Utöver Aron Flams frånvaro, hur skiljer sig den här turnén från tidigare år?

– Våra turnéer har alltid varit samhällskritiska och berört stora ämnen. Eftersom det är valår kommer vi ha fokus på det såklart, men det är inte hela showen. Det är alltid en blandning av ämnen, och även om vi ibland pratar om samma ämnen har vi olika stilar och perspektiv. Vi är tre av Sveriges fyra bästa komiker.

Hur hittade ni i SEMST varandra?

– Vi är alla från samma generation komiker, och vi anser att vi står för en helt annan typ av standup än det som fanns när vi kom. Vi är en reaktion mot hela Stockholm Live-grejen, med Schyffert, Özz Nujen och de andra. Vi är mer kompromisslösa i våra val av ämnen, och kom in med premissen att publiken ska lyssna på oss - vi ska inte anpassa oss efter publiken. Det kostade oss en del jobb i början, men nu har den nya skolan segrat. Det är vi som tilltalar den yngre generationen. Vår snittpublik är 20 år yngre än Schyfferts.

På vilket sätt är ni kompromisslösa?

– Vi har lättare att ta upp tabubelagda ämnen. Ta självmord som exempel, det försvinner inte bara för att man inte pratar om. Standup har länge varit rätt klichéartad i Sverige, men vi ser inga problem med att ta oss an strukturer och allt det tråkiga som händer i Sverige. Vi är samhällskritiker, vi är satiriker i botten. Men skrattet går alltid först. Kan du inte säga något som har lite mening utan att släcka ner ljuset och sluta vara rolig, då vet du inte vad du håller på med.

Är en hårdare standup svaret på en hårdare samhällsklimat?

– Vi följer klimatet i samhället, om vi är elaka är det bara mot dem som förtjänar det. Men vi är en spegling av samhället. Tycker man att vi är obekväma är det för att det är obekvämt att se sig själv i spegeln. Om man tittar på hur det ser ut i dag så tar en politiker mindre ansvar för vad han säger än vad en komiker gör. Som Sverigedemokraten som hade en skala på hur mänsklig man är beroende på hur mycket muslim man är, det är helt absurt. Samtidigt jagar man en komiker för att hon använder ordet "husblatte".

Ni kör två föreställningar i Göteborg, en 20 mars och en 19 april. Hur har det gått i Göteborg tidigare år?

– Det har alltid gått bäst i Göteborg faktiskt, jämfört med ute i landet – tre stockholmare som är lite kaxiga kan tas emot hursomhelst. Vår första turné hade vi en rätt jobbig start. Vi sålde dåligt i Malmö och hade en på tok för stor lokal i Lund. Ett tag funderade vi på att skita i hela turnén, att det kanske inte hade varit en så bra idé trots allt. Men så sålde vi slut på Valand i Göteborg. Det räddade hela turnén, eftersom vi fattade hur bra det faktiskt kunde bli.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.