Arkivbild från filminspelningen av "Betty Back".
Arkivbild från filminspelningen av "Betty Back". Bild: JERRY LOVBERG

VG-regionen inför skatterabatter för film

Västra Götalandsregionen ger sig in i tävlingen om framtidens storfilmer. I väntan på beslut på nationell nivå inför nu regionen produktionsrabatter för film och tv-drama.
– På så vis hoppas vi att tillsammans med Film i Väst locka hit fler internationella inspelningsprojekt i världsklass, säger regionpolitikern Kristina Jonäng (C) i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Runt om i världen är det vanligt att inspelnings- och postproduktioner får så kallade produktionsrabatter. De kan se ut på lite olika sätt, men är en form av skatterabatt, som inte minst används för att locka internationella produktioner av film och tv-drama till länderna.

Sverige har tillsammans med Danmark länge varit relativt ensamma om att hålla sig utanför, men de senaste åren har en politisk diskussion förts om att införa systemet. I väntan på riksdagsbeslut tar Västra Götalandsregionen nu själva ett första steg och gör sig till pilotregion för produktionsrabatter.

Kristna Jonäng (C), ordförande i regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen.
Kristna Jonäng (C), ordförande i regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen. Bild: Bodil Bergqvist

Kristina Jonäng som är ordförande i regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen säger att det förutom att locka internationella produktioner också handlar om att bygga ut och stärka den regionala infrastrukturen för film. Hon hoppas även att det ska leda till en nyetablering av produktionsservicebolag.

ANNONS

– Att vi är först ut är ett stort steg framåt för hela Filmsverige, säger hon i ett pressmeddelande.

Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.
Mikael Fellenius, vd för Film i Väst. Bild: Jonas Lindstedt

Produktionsrabatten fungerar så att produktionsbolag kan söka stöd på 30 procent av de spenderade kostnaderna i regionen. Men det följer med en del krav.

Produktionsbolaget ska vara etablerat och visa att man har alla nödvändiga rättigheter. Därtill ska de kunna uppvisa att de har spenderat pengar i regionen. Produktionen ska också genomförs helt eller delvis i Västra Götaland.

LÄS MER:Måns Mårlind och Björn Stein känner ingen sorg för Håkan-filmen

Stödet administreras av Film i Väst och det första ansökningstillfället går ut 31 mars, därefter är det först till kvarn som gäller.

Mikael Fellenius, vd för Film i Väst, är nöjd med beslutet och säger att den regionala produktionsrabatten är viktig för att stärka filmregionen. Han lyfter också att införandet på nationell nivå fortfarande är aktuellt.

– Film i Väst har varit drivande i införandet av en nationell, svensk produktionsrabatt och där är vi nästan i mål, säger han i ett pressmeddelande.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS