Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/3

Vem ska betala för Göteborgs museer?

Vem ska betala för Konstmuseet, Stadsmuseet, Sjöfartsmuseet, Röhsska och Stadsteatern? I åratal har kommunen och regionen försökt att komma överens i frågan. Nu görs ett nytt försök att hitta en lösning.

I dagsläget är Stadsteatern och de fyra museerna samfinansierade av Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad. Men det är en lösning som anses ha brister.

En utredning från 2015 visar bland annat att det regionala bidragets andel successivt har minskat de senaste åren. Det ska också finnas problem i kommunikationen mellan parterna.

Trots det har modellen funnits sedan slutet av 90-talet.

Den framkom i samband med en skatteväxling som innebar att regionen helt tog över ansvaret för Göteborgsoperan, Göteborgs Konsert AB, Folkteatern, Naturhistoriska museet och Botaniska trädgården.

Föreslår att regionen tar över museerna

Conny Brännberg (KD) har under den senaste mandatperioden varit kulturnämndens ordförande i Västra Götalandsregionen. Det mesta pekar på att han kommer att få förnyat förtroende.

LÄS MER: Röhsska – 100-åring till salu

Han säger att han kan tänka sig en ytterligare renodling av institutionerna. Exempelvis att Göteborg får eget ansvar för Stadsteatern medan regionen tar över Konstmuseet och Röhsska.

– Vi vill docka ihop Röhsska med Textilhögskolan i Borås och Rörstrand i Lidköping. De tre skulle tillsammans med regionen och Nationalmuseum utgöra en stark utvecklingskraft för att stärka designområdet i Västsverige, säger han.

I en utredning från 2015 framkom det att 47 miljoner kronor i regionbidrag skulle försvinna om Stadsteatern gick över till att helt finansieras av Göteborgs stad.. Bild: Jonas Lindstedt
I en utredning från 2015 framkom det att 47 miljoner kronor i regionbidrag skulle försvinna om Stadsteatern gick över till att helt finansieras av Göteborgs stad.. Bild: Jonas Lindstedt

Att regionen tar över det driftmässiga och finansiella ansvaret för Konstmuseet och Röhsska är också ett av förslagen i utredningen från 2015. Då ingick det att Göteborg själva ska finansiera Stadsmuseet och Sjöfartsmuseet.

Totalt framkom tre alternativ i utredningen som politikerna fick ta ställning till. Men än så länge har man inte kunnat landa i något beslut. Istället har man velat gå vidare med fortsatta utredningar.

Har tagit lång tid att komma vidare

Det är också många delar som ska genomlysas. Ärendet är nämligen juridiskt komplext, inte minst när det gäller hur man ska förhålla sig till donationer.

LÄS MER: Historiska skatter förstörs

Därtill försvåras saken ytterligare av en utdragen process om hur stadens historiska föremål ska förvaras och av institutionernas stora renoveringsbehov.

LÄS MER: Många tog farväl av Sjöfartsmuseet

Men Conny Brännberg tycker ändå att det hela har tagit väl lång tid.

– Vi har haft extremt många möten som inte lett till annat än bara prat, säger han.

Ett av förslagen innebär att Västra Götalandsregionen tar över Göteborgs Konstmuseum och Röhsska museet.. Bild: Bengt Kjellin
Ett av förslagen innebär att Västra Götalandsregionen tar över Göteborgs Konstmuseum och Röhsska museet.. Bild: Bengt Kjellin

Fråga ska utredas på nytt

I dagarna har dock Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens tidigare ordförande i Göteborg, tagit ett nytt steg. Hon har föreslagit att kommunen och regionens kulturchefer, Anna Rosengren och Katti Hoflin, ska få i uppdrag att leda en ny utredning.

Hennes förhoppning är att kulturcheferna ska hitta mer konkreta förslag att ställning till. Innan arbetet kan starta måste dock utredarna godkännas av berörda politiker.

LÄS MER: Arbetsgrupp ska se över samfinansiering

Ann-Sofie Hermansson håller även med om att frågan om samfinansieringen har dragit ut på tiden.

Samtidigt påpekar hon att det nu finns en väl uppbyggd dialog mellan kommunen och regionen. Hon hoppas att processen kommer att gå fortare framöver.

– Det finns utvecklingspotential. Vi får bara jobba på, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.