Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Veckans tv-tips: Donald Trump, Kim Wall och Chris Rock

Donald Trump, Kim Wall, Chris Rock och israeliska Mossad-agenter. GP:s tv-redaktör Jan Andersson tipsar om serierna du inte ska missa i veckan.

Vissa veckor översköljs vi av nya tv-serier, andra veckor är det lite lugnare på tv-fronten. Som just nu. Men inte heller den här veckan blir det tomt i rutan. Tvärtom bjuds det på en hel del spännande saker.

Bild: Amazon studios
Bild: Amazon studios

”Utopia” (Amazon Prime, 25 september)

”It’s the end of the world as we know it (and I feel fine)” sjunger Michael Stipe och, tja, det är väl bara att hålla med. VIsst kommer ”Utopia” lite väl nära verkligheten emellanåt men för alla som i skuggan av corona fortfarande fascineras av pandemier, existensiella hot och rabiat undergångsstämning finns här en hel del att hämta. Och John Cusack är alltid John Cusack, alltså charmigt sjavig och helt rätt i rollen. ”Utopia” är av det jag har sett att döma en klart sevärd konspirationsthriller av proffset Gillian Flynn (”Sharp objects”, ”Dark places”, ”Gone girl”).
Bild: Youtube
Bild: Youtube

”Tehran” (Apple TV+, 25 september)

För alla som följde ”Homeland” med känslan av att det kändes lite tillrättalagt och väl amerikanskt fungerade såväl franska ”Falsk identitet” och israeliska ”Fauda” som välkomna ventiler. Nu kommer gänget bakom ”Fauda” med ännu en nagelbitare, den något mindre actionladdade ”Tehran”. Och, ja, det handlar om israeliska agenter som smyger runt i den iranska huvudstaden för att infiltrera landets kärnvapenprogram.
Bild: Youtube/Showtime
Bild: Youtube/Showtime

”The Comey rule” (HBO Nordic, 28 september)

Det finns böcker, dokumentärer, poddar, humorprogram och tecknade serier om USA:s president Donald Trump. Men med tanke på hur katastrofalt han agerar och hur Trump gång efter annan undergräver USA:s ställning i världen är det märkligt att det inte gjorts fler dramaserier om den här flanens framfart. Nu kommer i alla fall ”The Comey rule”, och det är inte en dag för tidigt. Alltid lysande Jeff Daniels gör ett starkt porträtt av den förre FBI-chefen James Comey och det är lika underhållande som obehagligt att se Brendan Gleeson som Donald Trump snörvla runt i Vita huset.
Bild: Per Arnesen
Bild: Per Arnesen

”Utredningen” (SVT Play, 28 september)

Mordet på Kim Wall, eller det så kallade ”ubåtsfallet” som det snabbt döptes till i media, har analyserats och gåtts igenom i fler böcker, dokumentärer och poddar än vad som borde vara rimligt. Och nu kommer ännu en tagning av fallet, den här gången i form av en dansk tv-dramatisering med Søren Malling och Pilou Asbæk som polis och åklagare och med briljanta Pernilla August och Rolf Lassgård som Kim Walls hårt prövade föräldrar. För detta är klart sevärt! Stillsamt, starkt och närmast värdigt tar sig regissören Tobias Lindholm an den här såriga, fruktansvärda historien.
Bild: HBO Nordic
Bild: HBO Nordic

”Fargo” (HBO Nordic, 28 september)

Chris Rocks namn brukar vara tillräckligt för att jag ska lägga benen på ryggen. Hans bidrag till film- och tv-historien kan i bästa fall sägas vara försumbar. Men här, i säsong fyra av den mästerliga antologiserien ”Fargo” som kraftigt coronaförsenad nu får premiär, faller bitarna plötsligt på plats. I 1950-talets Kansas City slåss två rivaliserande, kriminella gäng om att ta del av den amerikanska drömmen och det visar sig att Chris Rock inte bara är en jäkel på att bära upp en brun och bredbrättad borsalino-hatt, han är också klockren i rollen som chef för ett Black Crime-nätverk.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.