Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Veckans tv: Märkliga öbor och korvig 1980-talsnostalgi

Den här veckan kommer 1980-talet tillbaka. Big style. Och Katherine Reynolds gör en heroisk insats som singelmorsa i sorglustiga serien ”The duchess”.
Bild: Dancing ledge productions
Bild: Dancing ledge productions

”Giftattacken i Salisbury” (SVT 5 september)

Attacken mot den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia i brittiska Salisbury är som hämtat ur en agentroman från det kalla krigets 1950-tal. I fyra delar går den här ytterst välgjorda BBC-serien, byggd på ögonvittnesskildringar och intervjuer, till botten med vad som egentligen hände i anslutning till den numera världsberömda parkbänken där de båda påträffades livlösa i mars 2018. Att den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj nyligen utsattes för samma extremt farliga nervgift, novitjok, gör att det hela kryper ännu närmare.
Bild: Netflix
Bild: Netflix

”The duchess” (Netflix 11 september)

Nej, detta är inte det rätt hopplösa kostymdramat med Keira Knightley och Ralph Fiennes från 2008. Det här är en träffsäker, vass och stundtals väldigt rolig serie där kanadensiska Katherine Ryans singelmamma funderar på om hon ska skaffa ett syskon till sin dotter Olive – och om hon i så fall ska göra det med Olives slöe slashas till pappa? ”The duchess” utspelar sig i London och likt Jospehine Bornebusch i ”Älska mig” har Katherine Ryan skrivit, producerat och gör huvudrollen i serien.
Bild: Svt
Bild: Svt

”Sommaren -85” (SVT 14 september)

Bruce Springsteen tar sin ”Born in the USA”-turné till Ullevi, Boforsaffären exploderar och jag går ut första året på gymnasiet. Men sommaren 1985 dras det framförallt upp stora planer i det lilla västgötska samhället Braxinge. Samfälligheten vill sätta orten på kartan och vad bättre sätt att göra det än med en ... korvfestival! Men det är bara den yttre ramen för detta extremt 1980-talsdaterade dotter-mor-mormors-drama om relationer, sex och föräldraskap Lotta Tejle är för övrigt fenomenal som den frustrerade men lite kvävande mormor Barbro.
Bild: HBO
Bild: HBO

”We are who we are” (HBO 15 september)

Den Oscarsnominerade regisören Luca Guadagnino, mest känd för ”Call me by your name”, gör sin internationella tv-debut med den här ungdomliga och märkligt fängslande historien. Den här gången följer vi två ungdomar på en amerikansk NATO-bas i Italien som närmar sig vuxenlivet från lite olika håll. Det handlar om kärlek och vänskap, men också om att finna sig själv och sin identitet, vem man vill vara – inför sig själv och inför världen.
Bild: HBO
Bild: HBO

”The third day” (HBO 15 september)

Ingen är bättre på att se ut som en blöt och ledsen hund än Jude Law (förutom Lassie). Och när han inser att han varken kan lämna ön han befinner sig på eller slänga det mentala bagage han släpar med sig blir han ännu ledsnare. Och samtidigt anländer Naomi Harris rollfigur också till ön. Plotten tjocknar och mysteriet tätnar. Enda slutsatsen man kan dra efter det här nervpåfrestande dramat är att (många) öbor fan är dumma i huvudet.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.