Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Veckans spellista: Petrus, Newkid, C.Gambino

En smäktande ballad från Newkid, en kärlekslåt med Göteborgsreferenser från Petrus och debutalbum från den maskerade rapparen C.Gambino finns i årets första skörd av ny musik.

LÄS MER: Göteborgsbandet Dream Drop bestulna på hundratals LP-skivor

Bild: Mia Höglund
Bild: Mia Höglund

Petrus - ”Om vi faller” (singel)




Pop. Boråsaren Petrus kickar i gång året med en vacker liten kärlekslåt. ”Om vi faller” börjar ”Hey there Delilah”-aktigt med gitarrplock och avskalad sång men växer med tiden till en storslagen ballad med stråkar och hela kalaset. Texten handlar om att våga ge sig hän under en tidig förälskelse och vi bjuds dessutom på ett par Göteborgsreferenser i form av ett kallt Hisingen och en frusen älv. Mycket fint!
Bild: Pressbild
Bild: Pressbild

C.Gambino - ”Sin city” (album)




Hiphop. Den mystiska, maskerade göteborgaren har fångat svenska hiphopfans intresse sen de första släppen 2019. Nu kommer debutskivan där han pendlar mellan mörka krimtexter och popigare tongångar. Bland mina favoriter finns tidigare hiten ”CCTV” som är liksom släpig och pådrivande på samma gång och den svettigt pumpande ”Skakar”. Båda med produktioner av den just nu superheta Elai från Mölndal.
Bild: Pressbild/Interscope
Bild: Pressbild/Interscope

Shenseea - ”Dolly” (singel)




Dancehall. Denna jamaikanska stjärna imponerade med sina freestyles och inhopp på Kanye Wests platta ”Donda” i fjol. Nu inleder hon 2022 med en självsäker singel som mest handlar om hur jäkla snygg hon är. Hooken är smittsam, basen tung och ja, självklart är hon utklädd till en slags dockversion av sig själv i videon.
Bild: Pressbild
Bild: Pressbild

Newkid ft. Myra Granberg - ”Vänner” (singel)




Pop. Uddevallasonen Alexander Ferrer har några riktigt framgångsrika år bakom sig med listettor och ”Så mycket bättre”-succé. Snart blir det album och turné men innan dess släpper han en känslosam duett. Denna gången handlar det om vilka som egentligen är ens riktiga vänner – och är man alls en bra vän själv? Den balanserar precis på gränsen mellan smörig musikal och smäktande superhit. Men jag lutar nog ändå åt det senare.
Bild: Stina Stjernkvist/TT
Bild: Stina Stjernkvist/TT

Daniela Rathana - ”Havanna (Bella Boo remix)”




Elektroniskt/dans. En av mina favoritlåtar från förra året har fått en ännu mer dansant kostym av Stockholmsproducenten och DJ:n Bella Boo. Den lunkande latin-rytmen är uppspeedad, Danielas vokaler upphackade och har fått sällskap av pumpande bas och svepande syntar. Ett toppensätt att ge denna heta klubbdänga ett nytt liv.

LÄS MER: Augustine skriver om förälskelsens uppgång och fall

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.