Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Veckans nya tv-serier

Starka känslor dominerar veckans premiärer: ett fotbollslag under ny tränare, en nydumpad tjej och ett olöst mord. Mycket kan röra upp emotioner inom oss – även om vi sitter i soffan framför TV:n.
Bild: TV4
Bild: TV4

”Limboland” (TV4 Play)

Danska ”Limboland” fyller tomrummet efter serier som ”Girls” och ”Skam”. De unga tjejerna står i centrum och deras vardag kretsar kring skola, vänskap och killar. Den börjar med att Frejas kille gör slut med henne och hon flyttar in hos Katrine, som tidigare varit hennes rival och som nu är en slags sexpositiv influencer. Nadja, en perfektionist med höga krav på både sig själv och sin omgivning, skriver sin första dåliga tenta. Som vanligt när det gäller dansk kultur är skådespeleriet på hög nivå medan genans-tröskeln är låg, danskarna är inte så pryda alla gånger om man säger så. Premiär den 16 november.
Bild: HBO
Bild: HBO

”Murder on Middle beach” (HBO)

Det krävs stadiga nerver för att göra en dokumentärserie om mordet på sin egen mamma. Men det är vad Madison Hamburg har gjort. Hans mamma Barbara Beach Hamburg hittades knivstucken till döds utanför sitt hem i Connecticut för tio år sedan. Då var Madison 19 år gammal och han och systern Ali fortfarande ärrade efter föräldrarnas slitsamma, utdragna skilsmässa flera år tidigare. Genom både arkivmaterial, som foton och videor, och intervjuer med människor omkring henne tecknar sonen nu en bild av sin mor och vad som kan ha hänt. I processen avskriver han några släktingar från listan över mordmisstänkta medan andra träder fram som suspekta. Men serien är faktiskt inte bara en detektivhistoria utan ett sätt för sonen att bearbeta sorgen efter sin mor – ett mord som aldrig lösts – och en möjlighet att lära känna henne igen genom djupintervjuerna med alla som kände henne. Premiär 16 november.
Bild: HBO
Bild: HBO

”His dark materials” Säsong 2 (HBO)

Väntan är över. HBO:s stora fantasyäventyr är väl värd alla hyllningar eftersom det är en bra serie för alla åldrar, inte minst vuxna eftersom den vågar utforska komplexa känslor som djup sorg och föräldrars svek. I mitten står flickan Lyra som har en unik förmåga, vilket gör henne till eftertraktat byte för en grupp med illasinnade planer. Denna andra säsongen möter henne i sorg. Med bästa vännen borta har hon inte längre någonting att förlora. Känslan av att hjälpa och lusten till äventyr är ersatt av vrede och hämndbegär. I den andra världen, eller den som de flesta av oss skulle kalla verkligheten, träffar Lyra pojken Will som liksom hon har ett komplicerat förflutet. Han har också en förälder som verkar ha ljugit om sitt öde. Will och Lyra förstår, precis som tittarna redan räknat ut, att deras öden är sammanvävda. Premiär 17 november.
Bild: Viaplay
Bild: Viaplay

”Take us home: Leeds United” (Viaplay)

Championshipklubben Leeds hade en kaotisk säsong 2018-19, deras första under stjärntränaren Marcelo Bielsa (sittande på bilden) som i pressen beskrivit både som en ”frånvarande lagpappa” och ”sektledaredyrkad manager”. Fotbollsdokumentärer har fått ett uppsving på senare år, ”Being Liverpool” (FOX Soccer), ”All or nothing: Manchester City” (Amazon) och ”First team: Juventus” (Netflix) har lockat tittare också bortom fansen. För med dokumentärerna kommer löftet om att glänta på dörren till omklädningsrummen och träningssessionerna, även om man i bland kan misstänka att det står en manager i bakgrunden och dirigerar lagets image. Hur som helst, allt det där ändrades med dokumentären ”Sunderland til’ I die” (Netflix), en känslofylld och – till synes – ärlig beskrivning av stressen och pressen på spelarna och symbiosen mellan en stad och deras lag. ”Take us home” har hyllats som en värdig uppföljare – med rätta. Skådespelaren och Leeds-supportern Russell Crowe lotsar genom att agera berättarröst. Premiär 21 november.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.