Sara Lidman, Pelle Grytt och Andrea Edwards i "Doktor Faustus", och komikern Albin Olsson.
Sara Lidman, Pelle Grytt och Andrea Edwards i "Doktor Faustus", och komikern Albin Olsson.

Veckans kulturmåsten i Göteborg

Denna vecka bjuder på allt från ståupp, filmmusik för blåsorkester, dockteater och analyser av Bibelns kvinnor till biopremiär för en film om arbetarförfattaren Sara Lidman.

ANNONS
|
Veckans kulturmåsten i Göteborg

6 november: Ståuppklubben med Isak Jansson, Albin Olsson och Kirsty Armstrong

grade crossed
Varannan onsdag hela hösten kör Ståuppklubben standup på Contrast i Göteborg. Under novembers första tillfälle står Isak Jansson och Kirsty Armstrong på scen, samt Albin Olsson från Kungälv som man bland annat kan höra i poddarna ”80 väldigt goda mackor” och ”Jag vill vara Håkan”.
Bild: Pressbild
Veckans kulturmåsten i Göteborg

7 november: "Bibelns kvinnor: Eva" med Karin Eggert Kraft och Miriam van der Valk

grade crossed
På torsdag på Göteborgs litteraturhus analyserar bibliotekarien Karin Eggert Kraft och filosofen Miriam van der Valk en av Bibelns mest berömda kvinnor: Eva - hon som åt av Kunskapens frukt och drev mänskligheten ur Paradiset. Hur kan vi förstå berättelsen i dag?
Bild: "Adam and Eve in the Garden of Eden" av Lucas Cranach den äldre (1530)
Veckans kulturmåsten i Göteborg
Bild: Ola Torkelsson

8 november: Biopremiär av "Sara med allt sitt väsen" på Bio Roy

grade crossed
Sara Lidman är en av 1900-talets stora svenska arbetarförfattare som skrev om Vietnamkriget, fick skulden för den stora gruvstrejken, samt blottlade kolonialismen och rovdriften på skog i Norrland. På fredag har Gunilla Breskys film premiär i vilken hon försöker besvara vem Lidman var bakom politiska sanningar och recensenters lovord.
Bild: Ola Torkelsson/TT
Veckans kulturmåsten i Göteborg
Bild: Anders Hofgren

8 november: "Tidernas filmmusik" med Göteborg Wind Orchestra

grade crossed
På fredag blir det filmmusik i Kronhuset. Göteborg Wind Orchestra framför storslagen musik från filmer som "Star wars", "Indiana Jones" och "Sagan om Ringen". Men det står inte bara heroisk och mäktig musik på programmet, utan även mer stillsamma, sorgsna toner från filmer som "Gudfadern" och "Gladiator".
Bild: Anders Hofgren/GP
Veckans kulturmåsten i Göteborg

9 november: Nypremiär av "Doktor Faustus" på Folkteatern

grade crossed
På lördag har "Doktor Faustus" nypremiär på Folkteatern, baserad på Christopher Marlowes drama om att sälja sin själ till djävulen. Det är en uppsättning för dockteater som dramatikern och regissören Erik Holmström beskriver som en blandning mellan serietidning, melodram och såpopera, och som han tror kommer att svänga ännu mer än den gjorde våren 2018.
Bild: Nadim Elazzeh
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS