Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skulle byggnads-, trafik- och fastighetsnämnden avskaffas och uppgå i ett övergripande überplaneringsutskott, en stadsbyggnadsnämnd med ansvar för hela härligheten, då skulle det vara något av det bästa som hänt göteborgskt stadsbyggande på 100 år, skriver Mark Isitt

Mark isitt: Varför Emmali Jansson bör se sig om efter ett nytt jobb redan nu

Emmali Jansson, 32, gillar blandstad, förtätning, integration, kollektivtrafik, hyresrätt och kanske också arkitektur, jag vet inte säkert, jag hittar bara tre stadsbyggnadsinlägg skrivna av henne på nätet. Hon är byggnadsnämndens nya ordförande och grön i dubbel bemärkelse – hon är miljöpartist sedan tonåren.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Mycket tyder på att hon inte blir långvarig på posten. Inte för att Emmali Jansson skulle vara inkompetent – så länge bilberoende förorter poppar upp i alla väderstreck förblir hennes blandstadsargument relevanta – utan för att stadens facknämnder står inför en radikal omorganisation. 

För det första har vi facknämndsöversynen. Det är en långbänk som påbörjades 2015 och som ska vara klar före sommaren och som utvärderar byggnadsnämndens, trafiknämndens och fastighetsnämndens samarbete. Eller brist på samarbete. Prestige har shanghaiat systemet, nämndpolitikerna misstror de handläggande tjänstemännen och de handläggande tjänstemännen säger upp sig i protest och trots att alla har samma uppdrag – att skapa trivsam och välfungerande stad – låser man dörren om sig och stirrar in i skärmen. 

Arkitekterna på stadsbyggnadskontoret ritar planer och hus och ingenjörerna på trafikkontoret estimerar kurvradier och restider och ekonomerna på fastighetskontoret säljer marken och räknar pengarna och skulle den ena få för sig att rådfråga den andra får man vara snäll att anmäla sig i receptionen, passerkorten gäller inte, trots att kontoren ligger i direkt anslutning till varandra. 

För det andra har vi Ulf Kamne (mp). Ulf Kamne är förste vice ordförande i kommunstyrelsen och i slutet av januari sa han plötsligt upp sig som ordförande i byggnadsnämnden med motiveringen att han önskade ”ta ett mer övergripande och strategiskt ansvar för stadsutvecklingen och bostadsfrågan”. Man undrar, vilken post hade han då spetsat in sig på? Utöver ordförandetjänsten i byggnadsnämnden finns ingen position med större inflytande över Göteborgs stadsbyggande. Inte ännu …

Och för det tredje har vi Brevet. Brevet som kommunens alla arkitekter (runt 150 stycken) skickade till Kamne och kompani i kommunstyrelsen för en månad sedan. På grund av alla vidlyftiga politikervisioner – byggprojekt värda en biljon (1 000 miljarder) är tänkta att realiseras i Götubai de närmaste 20 åren – går tjänstemännen på knäna. ”Vi riskerar att bygga fast oss i lösningar som kommer att vara dyra för staden att förvalta många år framöver”, varnade man. ”Att värna om och verka för god arkitektur och god planering av miljön” ansågs inte längre möjligt.

Således är behovet av en omorganisation stort. Och Emmali Jansson må ursäkta, men skulle byggnads-, trafik- och fastighetsnämnden avskaffas och uppgå i ett övergripande überplaneringsutskott, en stadsbyggnadsnämnd med ansvar för hela härligheten, då skulle det vara något av det bästa som hänt göteborgskt stadsbyggande på 100 år. Dagens fackindelning är inte bara ineffektiv, den är rent kontraproduktiv. 

Troligtvis är det den ordförandeposten Ulf Kamne nu ser framför sig.