Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

Sanna Samuelsson: Var lite kreativa, Göteborgs konsthall

Göteborgs konsthall har öppnat en utställning som ingen kan se, rapporterar GP Kultur om i dag. Sanna Samuelsson undrar varför konsthallen inte tänkt mer kreativt kring sina utställningar under pandemin.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För någon vecka sedan recenserade GP Kulturs Sara Arvidsson utställningen ”Bring back lost love” av Kemang Wa Lehulere som öppnade på Göteborgs konsthall(9/2). Arvidsson gillade verkligen utställningen, men skrev också: ”Det är lite synd att utställningen i nuläget bara kan upplevas på nätet, fast om den digitala presentationen är bara en bråkdel så lyckad som den fysiska utställningen bör den definitivt inte missas.”

LÄS MER: Recension: ”Bring back lost love” av Kemang Wa Lehulere på Göteborgs konsthall

Den är nämligen fortfarande stängd, eftersom Göteborgs kommun har skyddsstopp på alla museer. Konsthallen kör livesända visningar av utställningen på Instagram. Det är väl bra, men räcker inte. För det första är Instagram som medium begränsat, eftersom inte alla har den appen. För det andra är just denna utställning en installation med objekt och skulpturer, konst man verkligen bör se ”i köttet”.

Konsthallens konstnärliga ledare Stina Edblom säger nu till GP Kultur att man hoppas få ett besked i februari om att museerna ska öppnas igen. Men utställningen stänger i maj och inget säger att läget kommer ljusna. Är det troligt att Göteborg stad kommer låta konsthallen öppna innan dess? Tror och hoppas gör man som bekant i kyrkan.

Varför inte göra utställningarna digitala på riktigt? Museers planering görs flera år i förväg, men pandemin har pågått i ett år nu. Konsthallen har haft tid att tänka utanför den vita kuben, men kreativiteten har uppenbarligen saknats.

Konsthallen planerar för fler digitala aktiviteter, så vi får väl se, men än så länge ser det skralt ut. Bristen på kreativitet gäller förstås även Göteborg stad. Varför inte låta museerna ha öppet för mindre grupper och göra så att besökare får boka biljetter vid vissa tider, som på Röda sten?

Konsthallen har haft tid att tänka utanför den vita kuben, men kreativiteten har uppenbarligen saknats.

LÄS MER: Göteborgs konsthall öppnar utställning som ingen kan besöka

En orsak till att Göteborg konsthall öppnar en stängd utställning finns säkerligen i de avtal kring konstnärers rättigheter vid utställningar som de såklart bör följa. Och kanske en i den prejudicerande dom som i december slog fast att Kungälvs kommun måste betala ersättning till konstnären Astrid Sylwan, för hennes på grund av pandemin inställda utställningen. Det är rimligt. Men måste Konsthallens utställningar se ut precis som de planerades att se ut, innan pandemin?

Skulle man inte exempelvis kunna tänka sig ett samarbete med de fastighetsägare som nu står med tomma skyltfönster längs hela Avenyn? Som man nu gjort i Borås med Textilmuseets utställning "We knit for peace”. Utan att vara curator så tycker jag att det skulle vara ett utmärkt tillfälle för Göteborgs konsthall att smittsäkert föra ut den spännande samtidskonsten till den uttråkade göteborgska allmänheten.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.