Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Statsepidemiolog Anders Tegnell under en presskonferens på Folkhälsomyndigheten. Bild: Jessica Gow/TT
Statsepidemiolog Anders Tegnell under en presskonferens på Folkhälsomyndigheten. Bild: Jessica Gow/TT

Johan Wanloo: Vanligt folk har börjat bli en samhällsfara

Att slå sig för bröstet som en företrädare för den diffusa gruppen "vanligt folk" som vet allt om "bondförnuft" är farligare än någonsin just nu.
Håll tyst och stanna hemma och tvätta händerna istället för att tro du vet mer än experterna. Det tycker GP:s Johan Wanloo.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Just nu, mer än någonsin, är vanligt folk en samhällsfara

Så det inte blir några missförstånd vill jag poängtera att jag enbart pratar om den lilla utrymmeskrävande del av befolkningen som finner en slags stolthet att i kalla sig ”vanligt folk.” De som slår sig för bröstet för att de minsann besitter sunt bondförnuft och tillhör någon slags tyst vettig majoritet. Som klarar det mesta bättre och vet hur saker fungerar på riktigt, till skillnad från en inkompetent elit som tappat greppet om verkligheten.

De flesta av oss är egentligen vanligt folk. Vi föds, lever, utvecklar gammelmansdoft och dör precis som alla andra. Men vi skulle aldrig drömma om att bära det som något slags medalj.

Det var illa nog innan coronaviruset. Det var vanligt folk som gjorde en utlasad journalist, sittandes i en bil hojtandes sådant vanligt folk vill höra, till mäktig opinionsbildare och miljonär på kuppen. Det är vanligt folk som tycker att klimatstrejkande barn skulle få sig ett rejält kok stryk innan de går tillbaka till skolan. Det var vanligt folk som fick en faktaresistent dåre med dålig impulskontroll vald till Amerikas president och därmed världens mäktigaste person.

LÄS MER: Självklart ska Zlatanstatyn stå i Göteborg

Men nu sveper en dödlig epidemi över världen. Om det finns en tid att lyssna på experter så är det nu. Det kan vanligt folk inte tolerera. Experter är nämligen inte vanligt folk. De kanske har forskat och skaffat sig specialkunskaper men det spelar ingen roll eftersom de inte har det där jordnära sunda förnuftet enbart de som tillhör gruppen vanligt hederligt folk bara har. På något sätt.

Här kommer ett gott råd till dig som läser den här texten och under stigande ilska känner dig träffad: Håll tyst och stanna hemma och tvätta händerna.

Det är detta som är själva problemet. Om någon på minsta sätt signalerar att hen inte är vanligt folk, som att skaffa sig kunskap och göra sig gällande, tas detta som en kränkning. Det ska tilläggas att vanligt folk inte är en homogen grupp. Man hittar dem både på bänken utanför systembolaget och på golfbanan.

I skuggan av coronaviruset har vi de som tycker att det hela är lite hysteriskt. Det är mest tetiga myndigheter som överreagerar. De tänker inte hålla sig inne. Det är helt lugnt att åka till alperna och slicka på visselpipor på after skin med annat vanligt folk.

LÄS MER: Alla borde inte få flyga

Sen finns de som känner på sig att Covid-19 är odlat i elitens laboratorier och som släppts ut av oklara anledningar och vars egentliga verkningar mörkas av läkare och media. Varför? För att vanligt folks problem alltid är orkestrerade av någon annan som sitter högre upp någon annans stans.

Här kommer ett gott råd till dig som läser den här texten och under stigande ilska känner dig träffad: Håll tyst och stanna hemma och tvätta händerna. Bit ihop och acceptera att människor bättre rustade än dig gör sitt yttersta för att lösa det här. Snart får du gå ut och skeptiskt stå och kolla på byggen som du säkert hade löst mycket bättre igen.

Fast vad vet jag? Jag tillhör ju en medieelit som för länge sedan tappat kontakten med verkligheten. Att jag både jobbat inom åldringsvården och bott i andrahandslägenheter spelar ingen roll. Någon annan borde få skriva den här krönikan. Här och nu på direkten. Agera Rövfén!

LÄS MER: När världen rasar vill vi bara torka rumpan