Valhallabadet.
Valhallabadet.

Valhallabadets öde fortfarande inte avgjort

ANNONS
|

God morgon, god morgon, säger vi härifrån Valhallabadet i Göteborg och varmt välkomna till finalen i magplask. Våra två finalister är redan på väg in, Thomas Torkelsson, vd för arenabolaget Got Event, tätt följd av Carin Kindbom, vd för Svenska mässan, arm i arm med sin coach Göran Johansson. Det är två synnerligen kvalificerade rivaler, båda har visat strålande form den senaste tiden.

Som bekant står mycket på spel. Scandinavium anses föråldrad, byggnadsnämnden förordar en större arena, och eftersom man inte kan riva innan man byggt nytt har tjänstemännen analyserat tre tomter i Scandinaviums absoluta närhet. Vi går direkt till vår reporter vid bassängkanten:

ANNONS

Jag står här med Carin Kindbom. Hur ställer sig Svenska mässan i arenafrågan?

”Vi har ju hela tiden destinationsperspektivet för ögonen, hur vi kan bidra till att få fler affärer till Göteborg, och i det sammanhanget är vår ståndpunkt att det bästa och kraftfullaste är att rent fysiskt integrera anläggningarna.”

Du menar att man bör riva Valhallabadet och bygga ny arena där?

”Göteborg har en enorm styrka i att vi sitter med ett helt evenemangsområde i centrum, mitt i city, det ger en enorm upplevelse för besökarna. En annan stor konkurrensfördel vore om vi hade fysiska anläggningar som vi kunde koppla ihop till en enda.”

Tack för det Carin Kindbom, åter till studion.

Viktigt alltså att arenan ligger i direkt anslutning till Svenska mässan. Eller som Mats Arnsmar, byggnadsnämndens socialdemokratiske ordförande, uttryckte det nyligen, ”Att kunna gå torrskodd från hotellet eller mässan över till en ny arena skulle vara unikt för Göteborg”. Av de tre analyserade tomterna är det bara Valhallabadets som infriar detta krav – Valhalla IP och Burgårdens gymnasium ligger ju på andra sidan Valhallavägen, säkert två hela minuters promenad bort.

Som ni ser är Valhallabadet fullsatt dagen till ära och minnena går förstås till invigningen 1956 då 1 200 göteborgare slog sig ner här på mosaikbänkarna och 500 radade upp sig kring kakelgrytan. Förväntningarna var då högt hissade, byggnaden hade redan 1948 – då arkitekt Nils Olsson presenterade sina ritningar – förärats en silvermedalj i Olympiska spelen. Jo, mina damer och herrar, det är korrekt, fram till 1952 utdelades det OS-medaljer i arkitektur, och Valhalla var det årets enda prisade byggnad, någon värdig guld- eller bronsmedaljör tycks inte ha funnits. Och frågan är om inte den slutgiltiga skapelsen ändå överträffade förväntningarna; öppen i fyra plan med kortsidor smyckade av Nils Wedel – före detta elev hos självaste Fernand Léger. Som GP skrev, ”Man såg rakt in i den upplysta simhallen där en mängd badgäster mådde skönt – promenerade längs bassängkanten, simmade i sjögrönt vatten eller hoppade från trampolinerna. Vilken kontrast mellan ute och inne! En teknikens seger över svenskt väder.”

ANNONS

Nu ser vi de tävlande marschera fram mot hopptornet. Frågans betydelse för Göteborgs framtida stadsutveckling tarvar naturligtvis ett hopp från högsta möjliga höjd, från tiometerstrampolinen. Att landa på mage från dessa höjder smärtar förstås oerhört och missnöje har uttryckts bland de tävlande: var är massagen? Valhallabadet är ju känt för sitt romerska bad, fortfarande så gott som intakt sedan 50-talet, komplett med tvagningsbord i kolmårdsmarmor, sirliga rottingmöbler och 25 små omklädningsbås med specialdesignad armatur och britsar i orange galon. Därtill finns en manshög undulatbur men den, liksom det romerska badet i sin helhet, gapar numera tom. En av våra tävlanden har själv varit högst delaktig i denna nedläggning. Åter till bassängkanten:

Thomas Torkelsson, Got Event ansvarar för Valhallabadets verksamhet, vad har hänt med det romerska badet?

”Vi hade en del verksamheter som vi hade alldeles för dålig lönsamhet på så vi la ner dem.”

Hur många avskedades på Valhallabadet?

”En sju stycken.”

Hur många avskedades på övriga arenor, däribland Scandinavium och Nya och Gamla Ullevi?

”Nån person här och där kanske.”

Varför drabbades Valhallabadet så hårt?

”Därför vi ville hålla uppe evenemangen, det är ändå syftet med det här bolaget.”

Har ni successivt rustat ner Valhallabadet för att lättare få gehör för en rivning?

ANNONS

”Nedskärningarna har inte haft någonting att göra med diskussionen om en ny arena.”

Innan tävlingarna tar sin början, låt oss även kasta ett öga på dagens publikum.

De flesta av åskådarna är förstås motionssimmare. Av Got Events anläggningar är Valhallabadet den mest populära med närmare 500 000 besök per år, öppen varje dag i veckan. Något som inte nödvändigtvis är positivt för ett vinstdrivande bolag som Got Event; förra året attraherade Nya Ullevi hela 358 080 besökare – ”På bara 18 event!” enligt Torkelsson.

Vidare finns här flertalet stadsbyggnadsdebattörer, däribland representanter för alltid stridsvilliga Yimby, nätverket som propagerar för förtätning och som återkommande gånger kritiserat evenemangsstråket – ”Take a stroll down the Evenemangsstråk and experience the vibrant city life”, som man skriver på sin hemsida under en bild av ett folktomt Skånegatan.

Även Svenska Byggnadsvårdsföreningen har tagit plats, samtliga medlemmar klädda i kycklinggult för att påminna stadens makthavare om att Valhallabadet tillhör deras ”gula lista”, en förteckning över ”värdefulla byggnader och miljöer i Sverige som hotas av rivning, ovarsam ombyggnad eller bristande underhåll”.

Och så har vi förstås, på första raden, de boende i de ständigt rivningshotade landshövdingehusen i Gårda. Få berörs lika mycket av det förestående arenabeslutet som dem. Evenemangsstråket bildar ju ett ödeland, en mur, mellan Gårda och innerstaden och skulle Valhallabadet försvinna stryps folkflödet ytterligare. En större skådeplats kommer dessutom kräva fler parkeringsplatser och då lever landshövdingehusen synnerligen farligt, det är på deras tomt kommunen planerat för nytt p-hus.

ANNONS

Intressant är också att notera vilka som inte är här.

En är Sören Holmström, Göteborgs stad kommunantikvarie. Ingenstans i tjänsteutlåtandena om ny arena förekommer hans namn, detta trots badets dokumenterade kulturhistoriska värden.

En annan är stadsarkitekt Björn Siesjö som påstår sig vara motståndare till evenemangsstråket – ”Jag har aldrig begripit vitsen med det” – men vars kontor beredvilligt lett utvärderingen av de tre arenaalternativen.

Och en tredje är Göran Sylvesten, vd för Higab. Higab som förvaltar Valhallabadet och har till uppgift att ”Vårda och utveckla Göteborgs stads kulturfastigheter”. Även han har deltagit i analysen och låtit bli att motsätta sig en rivning.

Dessutom, sist men definitivt inte minst – var är representanterna för den göteborgska förorten? Byggnadsnämnden har helt undvikit att redogöra för de positiva effekter som en arena skulle kunna ha på exempelvis Angered, Biskopsgården eller, kanske lämpligare i det här fallet, Frölunda. En anläggning där skulle stärka stadsdelarnas attraktionskraft och generera såväl jobb som förbättrade trafikförbindelser med city. Helt i linje med stadens vision om ”ökad integration” och ”attraktiv stadsmiljö”.

Mer om detta efter reklampausen.

Valhallabadet riskerar att rivas för att ge plats åt en ny arena. Mark Isitt rapporterar från bassängkanten.

.

SKRIBENTEN

Mark Isitt är arkitekturskribent och medverkar regelbundet i GP. Skrev senast om höga hus.

ANNONS