Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Vaginakonst har vandaliserats

Carolina Falkholt är en av Sveriges kändaste graffitimålare. Hon har i dagarna gjort en målning på Ringön. Nu är den förstörd: "Det var en väldigt sorglig morgon".

Carolina Falkholt är en av konstnärerna som deltar i Hall of Fame på Ringön. Hon har jobbat med en väggmålning i ett par veckor.

LÄS MER: De står bakom helgens kalas på Ringön

Under målandet skrev hon en mening som väckte oro i området: "SD och kokainmaffian i Stockholm ger meningslösheten ett ansikte". Men slutresultatet blev en kvinnas underliv.

LÄS MER: Carolina Falkholt laddar vägg i Göteborg med SD-kritik

Men nu är den förstörd. Under natten målades den över med grå färg och svart stänk.

LÄS MER: SD rasar mot jättemålning av kvinnokropp

- Arrangörerna ringde upp mig i morse och berättade det här. De var helt förkrossade och jätteledsna. Det var en väldigt sorglig morgon, säger hon.

Carolina Falkholt menar att det är ett påhopp mot kvinnlighet.

- Jag tänker att det är problematiskt att ha en kvinnokropp i det offentliga rummet. Den ska skylas och vandaliseras genast. Medan sexualitet som paketeras till salu är helt okej att ha i det offentliga rummet. Det är så tragiskt att det blir så. Det är ett slag mot alla kvinnor att målningen blev vandaliserad, säger Carolina Falkholt och fortsätter:

- Det blir som en vandalisering av kvinnokroppen som redan lever med ett hot mot kvinnokroppen. Det handlar om att tysta konsten, tysta en konstnär och tysta kvinnor i det offentliga rummet.

LÄS MER: SD-ledamot vill fängsla konstnär

Händelsen har polisanmälts.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.