Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Hasse Holmberg
Bild: Hasse Holmberg

Snezana Bozinovska: Vad ska vi läsa i sommar?

En bokklubb kan ha många olika upplägg och se ut på många olika sätt. Snezana Bozinovskas bokklubb består av en brokig skara bokläsare med vissa särskilda regler.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det finns vissa regler i bokklubben. Vi träffas var tredje månad, boken måste finnas i pocket och får inte vara över 500 sidor. Vi ses alltid på restaurang, med några få undantag.

Men det kanske roligaste av allt är att vi är en brokig skara bokläsare som alla hänger ihop på olika sätt i gruppen: Det är barndomsvänner, kompisar från föräldragruppen, grannar och arbetskamrater. Efter drygt fyra år i bokklubben ser jag ett tydligt mönster. Jag kan nästan alltid gissa vilket betyg de andra kommer att sätta på boken vi har valt.

LÄS MER: Utan internet blir tonåringen kreativ

Johanna är otålig. Hon gillar inte parallellhistorier, måste alltid tjuvkika och läsa slutet. Hon kan lätt hoppa över 20 sidor om boken är lite långrandig och tycker ändå att hon hänger med i historien.

Ellinor är den ambitiösa i gruppen. Hon är med i två bokklubbar och vi har en god insyn i vad den andra bokklubben håller på med via hennes Instagram. De ses hemma hos varandra och åker till Spanien ihop. Verkar de ha roligare än oss? Anas en viss konkurrens?

Nejdå, säger Nina. Vår bokklubb är trendigare och intressantare, hävdar hon. Nina håller sig inte till reglerna. Hon lyckas ofta välja böcker som är över 500 sidor. Men så länge de är bra förlåter vi henne. En av böckerna hon valt, "Katedralen vid havet", ligger också på topplistan i bokklubben med bäst betyg.

Så har vi norskan Heidi som plöjer böcker om mord, blod och barn som försvinner spårlöst. Därför blir hon lite besviken att så få väljer deckare i bokklubben. Hon vill ha dramatik och nervkittlande historier, annars blir hon lätt uttråkad.

Verkar de ha roligare än oss? Anas en viss konkurrens?

Men några klarar inte av hemska historier. De mår dåligt och kan inte läsa klart. Jenny tycker att verkligheten är tillräckligt hemsk och böckerna blir kanske ett sätt att fly till en trevligare värld. Hon vill bara ha lyckliga slut.

Madde tycker att det mesta är bra. Nästan alla böcker vi läser får en fyra. Hur är det möjligt? Skulle jag någon gång starta bokhandel och kafé så är det med henne. Vi älskar båda papper, böcker, pennor och kalender i handen.

Jessica är den som kom med förslaget att vår bokklubb ska heta Books & Wine. Hon erkänner utan omsvep att hon inte läser alla böcker vi väljer. Anledningarna varierar. Som barn gick vi alltid till biblioteket en gång i veckan och såg en karriär som bibliotekarier framför oss. Men ingen av oss fortsatte i det spåret.

Så vad ska vi läsa i sommar?