Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Galleri blir butik. I Göteborg finns inga gallerier, är titeln på del 3 i konstnären Stefan Karlssons undersökning av Göteborgs konstliv. När gallerierna försvinner förvandlas lokalerna till perukbutiker eller nagelstudios. Nu hoppas Stefan Karlsson få igång en kreativ konstdiskussion och bjuder in till öppen debatt. Foto: Per Wahlberg.

Vad kan rädda Göteborgs konstliv?

Det är illa ställt med Göteborgs konstliv. Det hävdar Stefan Karlsson, som på torsdag presenterar sin undersökning av konsten i Göteborg, och bjuder in till öppen debatt.

Stefan Karlsson är verksam som konstnär och curator. Han är nyss fyllda 60 år och har arbetat som professionell konstnär i 35.
- Under de åren har ett 30-tal viktiga gallerier i Göteborg lagts ner, gallerier som jag personligen har haft en relation till, säger Stefan Karlsson som presenterar hela listan i sin utställning I Göteborg finns inga gallerier.

Stefan Karlsson har själv drivit galleri från och till under åren, på 80-talet startade han och drev det konstnärsdrivna galleriet Sub Bau.

De stängda gallerierna hade, enligt Karlssons mening, kvalitet, långsiktighet och engagemang som grund i sin verksamhet. Och den handfull gallerier, som finns kvar och verkar i samma anda, drivs många av äldre personer. Vad händer när de försvinner? En fråga som oroar Stefan Karlsson.
- Att de unga konstnärerna som utbildas på Valand och Fotohögskolan inte stannar kvar i Göteborg är också väldigt oroande. De väljer att verka i Berlin eller Stockholm i stället.

Det är inte bra, nytt blod behövs, konstaterar Stefan Karlsson, vilket han visade i del 2 av sin undersökning av stadens konstliv – som han kallade Det finns inga konstnärer i Göteborg.
- Jag provocerar och tar gärna i lite för att få folk att reagera.

Men han vill mer än så, Stefan Karlsson hoppas kunna inspirera och få folk att tänka nytt. Därför öppnar han ett eget museum: Stefan Karlsson museum för dålig konst, som invigs i mitten av september. Först ut blir Ernst Billgren, med teckningar och collage, följd av Leif Elggren, Jes Brinch och Nadine Byrne.
- Museet är mitt källarförråd, ett litet med träpaneler, och alla konstnärerna ställer ut gratis. Det är trångt så det får bli förbokade visningar. Om alla stans övriga konstnärer gör likadant i sina källarskrubbar kan Göteborg bli de privata museernas världsstad. Det vore väl något?

Med kvällens öppna debatt hoppas Stefan Karlsson få igång en kreativ konstdiskussion.
- "Det saknas pengar" och "mediabevakningen är för dålig", är utslitna argument. Nu måste vi ta tillbaka konstlivet i Göteborg, väcka nyfikenhet, göra enkla saker och visa att det går. 

Initiativen och idéer efterlyser han både från professionella kollegor och kulturpolitiker och tjänstemän.
 - Göteborg har många duktiga konstnärer men för dem finns alldeles för få scener.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.