Per Magnus Johansson: Vad ger oss rätten att köra folk från hus och hem?

Uppfattningen att invandrare ska återvända till sina ursprungsländer uttalas nu av allt fler politiska företrädare. Men vem har rätten att underminera någons framtidstro på det här sättet, undrar GP:s nye krönikör Per Magnus Johansson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Sju månader efter valet kan vi läsa i svenska tidningar och andra medier om Sverigedemokraternas ökade inflytande i flera kommuner. Strax norr om Göteborg, i Ale kommun, ägnar sig politiker åt att beräkna vad invandringen kostar parallellt med att försöka övertyga flera av dem med utländsk bakgrund att återvända till sina hemländer.

Huvuddelen av befolkningen i Ale kommun bor i samhällena Surte, Bohus, Nödinge, Nol, Alafors, Älvängen och Skepplanda. I kommunen lever knappt 33 000 invånare. Den mytomspunna floden, Göta älv, utgör kommunens västra gräns. I den östra delen finner vi det natursköna Alefjäll och Tinnsjön, välförsedd med abborre, gädda och mört.

ANNONS

Under 90-talet kunde man notera att nynazister fann sig tillrätta i området och Hells Angels fick sin borg i Skepplanda socken, i forna Vadbacka gästgiveri. I kommunen, vars befolkning ökade med 246 personer under 2022, var i slutet av samma år 18,3 procent av invånarna födda utomlands. I Stockholm var vid samma tidpunkt 26,2 procent av befolkningen inte födda i Sverige, i Göteborg 29,1 procent och i Malmö 35,2 procent. För många är Ale kommun blott en plats man åker förbi. Några av de förbipasserande är på väg mot den svenska eller norska fjällvärlden.

Man utgår uppenbarligen från att den enskilde inte själv kan avgöra huruvida han eller hon vill stanna

Uppfattningen att invandraren, vem han eller hon än är, bör få hjälp med att återvända till sitt ursprungsland, har blivit allt mer gängse. Man utgår uppenbarligen från att den enskilde inte själv kan avgöra huruvida han eller hon vill stanna eller lämna landet personen har laglig rätt att bo och verka i. Vad blir effekterna av detta förhållningssätt och den här formen av information?

Låt oss själva ställa oss några viktiga frågor: Hur kan någon känna sig välkommen om denne återkommande och insisterande blir informerad om möjligheten att lämna den ort där han eller hon slagit ned sina bopålar? I kraft av vad har någon fått rätt att direkt eller indirekt uppmana den andre att överge sitt hem? Vem har gett honom eller henne tillåtelse att från sådana utgångspunkter tala till den andre? Vem är bemyndigad att försöka underminera den andres självkänsla, framtidstro och självrespekt?

ANNONS

Samtidigt med uträkningarna i Ale kommun över kostnaderna för invandrarna, kommer migrationsministern Maria Malmer Stenergard (moderat) och Henrik Vinge (sverigedemokrat), att utanför Sveriges gränser informera om "Sveriges nya och tuffare migrationspolitik". Regeringen skall bekämpa ”skuggsamhället”. Ingen skall försöka ta sig in i Sverige. De som trots allt försöker, skall känna till att det kommer att bli mycket svårt att få en sanktionerad plats i det avlånga landet i norra Europa. Hur drabbas vi av att läsa om den nya migrationspolitiken?

Hur drabbas vi av att läsa om den nya migrationspolitiken?

En gång hänvisade de franska politikerna, inte enbart de inhemska socialisterna, till det socialdemokratiska Sverige som ett ideal. Man lyfte fram den retoriskt skicklige och språkbegåvade Olof Palme, betydelsen av hans demokratiska tänkande och självklara internationella solidaritet. I dag är det Marine Le Pen, tidigare ledare för det högerpopulistiska partiet Nationell Samling, med sin främlingsfientliga agenda, kandidat att bli Frankrikes nästa president, som lyfter fram Sverige som en eftersträvansvärd modell.

Hur kan vi avstå från att känna skam över vad som på bred front håller på att ske med och i vårt land? Hur skall vi återupprätta värdigheten och självaktningen?

Per Magnus Johansson är ny fristående krönikör på GP Kultur. Han är psykoanalytiker, idéhistoriker och författare, baserad i Göteborg och Paris.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Var gärna svensk – men våga inte sälja majblommor

LÄS MER:Vi måste gå till botten med idén om folkutbyte

LÄS MER:Carolas syn på svenskhet borde inte förvåna någon

Anmäl dig till nyhetsbrevet

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS