Foto: Arkiv/TT
Foto: Arkiv/TT

Vad finns kvar av Bokmässan nästa år?

Förlagen är sura. Författarna ledsna. Besökarna svek. Ekonomin var en katastrof.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Överlever Bokmässan till 2018?

Det är dagen efter Bokmässan som inte blev som andra år. Först debatten fram och tillbaka om en högerextrem tidnings eventuella medverkan som delade författarna i två läger där flera hundra bojkottade mässan i protest medan andra vägrade låta sig jagas bort av högerextrema krafter.

När nazisterna dessutom dök upp på Göteborgs gator och de demokratiska krafterna borde ha stått sida vid sida i kampen mot deras hatiska och främlingsfientliga budskap så befann sig författarna splittrade på olika ställen i stan.

Det är svårt att veta om nazisternas beslut att välja Göteborg och bokmässelördagen för sin demonstration triggades igång av debatten om den högerextrema tidningen eller inte. Vad man vet är att det aldrig kommer att bli riktigt som förr. Inte ens om Bokmässans vd Maria Källson avgår, mässan inför en ny policy där högerextrema tidningar inte längre är välkomna och polisen säger att inga demonstrationståg i fortsättningen kommer att tillåtas i närheten av mässan.

ANNONS

Demonstrationståg kan avgå även utan tillstånd. Den roliga spretiga självklara folkfesten finns inte mer.

I år har också författare ställts mot varandra på ett sätt som aldrig hänt förut. "Ska du gå på den där nasse-mässan", har författare fått höra av bojkottande kollegor. Vad har nazisterna med Bokmässan att göra? Vem vet om bojkott eller närvaro gagnar yttrandefriheten bäst? Och vart tog respekten för varandras beslut vägen?

Bokförlagen satsar stora pengar på mässan för att lyfta fram sina författare – och förstås för att de själva vill sälja böcker. I lördags minskade deras försäljning med en tredjedel.

Författare kommer till Bokmässan för att möta sina läsare. Hur kul är det att prata inför sju seminariebesökare när alla andra står och trycker näsan mot fönsterrutorna i stora hallen för att kolla vad som händer utanför?

"Om de här gängen inte slutar ställa till bråk utanför får vi nog ta oss en ordentlig tankeställare om vår närvaro", säger Bonnierförlagens vd till GP.

Läs artikeln här.

Det vore otroligt sorgligt om de stora förlagen drar sig bort och Nordens största bokmässa försvinner, för Göteborg, för göteborgarna och för de författare från övriga Sverige och världen som kommer hit för att möta sina läsare och varandra. Hög tid alltså för Bokmässan att hitta en lösning för allas vår skull.

ANNONS

För en sak är säker: Det går aldrig att bygga upp det som Göteborg har och betyder någon annanstans i Sverige.

ANNONS