ABBA släpper nu nya albumet ”Voyage” med tio nya låtar samt sätter upp en show i London där deras avatarer ackompanjeras av en orkester.
ABBA släpper nu nya albumet ”Voyage” med tio nya låtar samt sätter upp en show i London där deras avatarer ackompanjeras av en orkester. Bild: Industrial Light and Magic/TT

Vad får fansen ut av Abba:s nya hologram?

Abba:s nya avatarer tar plats i en hel genre av döda artister som uppträder som hologram för att rädda intäkterna. Förutom att de lever. Caroline Hainer undrar vad fansen får ut av detta, egentligen.

ANNONS
|

LÄS MER:Som evigt unga avatarer slipper Abba bryta förtrollningen

De två största snackisarna i musikvärlden de senaste dagarna: Rolling Stones trummis Charlie Watts dog och Abba har annonserat att de ska uppträda med gamla och nya låtar i hologramform. Två till synes skilda händelser men som hör ihop. För vad är alternativen för en åldrande musiker som vill fortsätta tjäna pengar? Turnera tills man blir gammal och dör eller uppträda i en form som gör att man aldrig åldras?

Redan 1992 framförde Nat King Cole sin superhit ”Unforgettable” tillsammans med dottern Natalie Cole. Pappa Cole hade då varit död sedan 1965. Elvis Presley sjöng en duett med Céline Dion på detta vis 2007. Den döda rapparen Tupac dök upp på musikfestivalen Coachella 2012 och hälsade besökarna välkomna med ett ”What the fuck is up?” innan han framförde två låtar tillsammans med Dr. Dre och Snoop Dogg.

ANNONS

Hologramshower är märkligt nog en egen konsertgenre, om än en liten sådan. Whitney Houston har turnerat i hologramform och genomfört omfattande konserter med uppbackning av körer, dansare och en liveorkester. Frank Zappa, Roy Orbison och Buddy Holly likaså – ibland med originalmedlemmarna från bandet.

Men ABBA:s samtliga fyra medlemmar är i livet. De vill bara inte turnera och nu slipper de det.

LÄS MER:Recension: Abba - ”I still have faith in you/”Don’t shut me down”

Till skillnad från dem kommer ”Abba-tarerna” inte att turnera utan hålla sig på en och samma scen i London som byggts specifikt för hologramshowen och kan ta 3000 besökare. Fans måste alltså flyga dit för att få se showen, eller icke-turnén, som ironiskt nog heter ”Voyage”. Man hade annars kunnat tänka sig att hologramkonserter är ett framtida, mer hållbart alternativ till den typen av turism som går ut på att resa utomlands bara för att se en konsert. Det skulle kunna vara ett argument för hologramshowerna, kanske faktiskt det enda.

För det svårt att inte se det etiska problemet med LED-versioner av döda personer: ett sätt för giriga släktingar och skivbolag att krama pengar ur liket?

Men Abba:s samtliga fyra medlemmar är i livet. De vill bara inte turnera och nu slipper de det. Plus att deras aldrig sinande royaltyström fortsätter att flöda. Okej. Men vad får fansen? Vad motiverar en resa till London för att se icke-levande versioner av fyra musiker som lever? Men kanske gjorde Abba sig själva till avatarer redan 45 år sedan när de såldes i dockform. Och det går ju redan att sjunga och dansa med deras hologram på en scen i Abba-museet.

ANNONS

Eller så är hologrammen en varm försäkran till fansen att superstjärnor aldrig någonsin dör.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS