Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vad är kvalitet?

Kvalitet ger över fem miljoner träffar på Google. Då måste det väl vara något viktigt. Eller är det bara ytterligare ett begrepp vi svänger oss med? Vår tid älskar ju flådiga honnörsord som upprepas för att stärka identiteten.

I anslutning till den nyligen avslutade Kvalitetmässan hölls ett heldagsseminarium om kvalitet i det offentliga rummet, med inbjudna talare från den akademiska världen och från fältet, det vill säga yrkesutövande arkitekter. Samarrangörer var Rådet för arkitektur, form och design, Världskulturmuseet och Designåret.
Inledningsvis sades att rådets uppgift inte är att låsa fast betydelsen utan att vidga begreppet kvalitet.
Vet ni vad som var bästa kvalitet 1974? undrade Vesa Honkonen, arkitekt och ljusdesigner från Helsingfors. För mig var det jättelätt att svara på det för min dotter föddes då. Bäst kvalitet i världen. Men det var förstås inte henne frågeställaren tänkte på. Så vitt jag vet känner de båda inte varandra. Kvalitet är inte alltid något allmängiltigt.
Ju mer osäkerhet om vad kvalitet egentligen är desto mer snack om kvalitetssäkring. Jag tror det stod klart för hela församlingen att kvalitet inte har något givet innehåll utan tolkas olika under tidsepoker och av individer. Inte minst Sven-Eric Liedman, professor i idé- och lärdomshistoria, betonade det.
Vesa Honkonen hade i uppdrag att förbättra "den fulaste staden i Finland", Raisio, uppätet av en vägkorsning.
Bara en sån sak. Han blev något av min favorit, bland annat för sitt statement: "Om man förlorar en dröm måste man hitta en ny."
Hur mycket påverkar förlusten av drömmar möjligheten att få en bättre och roligare stad?

Danska arkitektkontoret Plot visade bilder från avundsvärt okonventionella bostäder i Köpenhamn. Svårtillgängliga dock för funktionshindrade.
En åhörare undrade om inte ett rum med kvalitet är ett rum som kan användas av alla.
Intressant fråga. Måste den landa i ett trist lagom?
Själv började jag tänka på det drygt tvåtusenåriga templet Pantheon i Rom. Det häftigaste är att det enorma, halvsfäriska rummet har ett hål i taket där regnvatten störtar ner mot golvet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.