Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
GP.s redaktör Snezana Bozinovska har aldrig förstått grejen med quiz. Men resten av världen tycks vara frälsta. Bild: Jerry Lövberg, Robin Aron
GP.s redaktör Snezana Bozinovska har aldrig förstått grejen med quiz. Men resten av världen tycks vara frälsta. Bild: Jerry Lövberg, Robin Aron

Snezana Bozinovska: Vad är det jag inte fattar med pubquiz?

GP:s redaktör Snezana Bozinovska vill hellre ses och prata. Eller gå på fotboll och äta korv.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Är jag helt ute eller vad är det jag inte fattar med pubquiz? Man ska alltså gå på krogen med vänner, ta en öl och lyssna på en quizmaster som ställer frågor om Harry Potter, hip hop, skådisar, nordisk mytologi eller något annat tema som passar för kvällen.

Jag googlar snabbt och ser att det dräller av quiz på Göteborgs krogar. GP Kultur gjorde nyligen en kartläggning som visade att det arrangeras upp mot 100 pubquiz varje vecka.

LÄS MER: Veckans bästa quiz – dag för dag

Så uppenbarligen finns en publik som gärna tävlar och svarar på frågor. Ett ställe utlovar ”en garanterat trevlig kväll tillsammans med dina vänner.” Men jag har trevligt av att ”bara” ses utan att leka på krogen.

Jag försöker borra djupare i ämnet pubquiz på redaktionen. De jag hittar är mer eller mindre quizfrälsta och svaren från mina kollegor om varför de vill köra frågesport på krogen varierar:

– Det är ju askul!

– Det är ett sätt att umgås.

– Man kan vinna pengar till mat och öl.

– Då får jag visa att jag är smartast av mina kompisar!

Det kanske just är viljan att briljera. I statusundersökningar hamnar ofta allmänbildning högt och genom att quiza på krogen visar vi vem som är smartast, i alla fall den kvällen. I ett avslappnat sammanhang kan man tillochmed knäppa besserwissern i kompisgänget på näsan.

Eller handlar det om att vi inte har något att prata om när vi ses? För att slippa göra det quizzar vi istället. Då ligger fokus på att lösa de där kluriga frågorna, ett koncept som är paketerat och klart. Det kräver inte heller någon större kraftansträngning då att vara vän. Man quizzar, tar en öl och så är det klart. Inget snack om känslor, hur är det egentligen eller något annat otrevligt ämne.

LÄS MER: Utan internet blir tonåringen kreativ

Det måste dock medges att min erfarenhet av pubquiz är begränsad. Ett musikquiz med jobbet i teambildande lära-känna-varandra-syfte minns jag, men inte mer än så.

Någon uttrycker det hela med: ”Att säga att man inte gillar quiz är som att säga att man inte gillar fotboll.”

Det är så märkligt sagt att jag blir helt stum av denna kommentar.

Jag går hellre på fotbollsmatch och tar en korv.