Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Vaccinationsbevis på nattklubb kan införas

Nu är det bestämt att vaccinpass införs den 1 december, men det blir inget krav. Istället är det ett sätt att motverka ytterligare restriktioner. Det meddelades på onsdagsmorgonen när Folkhälsomyndigheten och regeringen höll pressträff.

Vaccinationspasset har både risats och rosats men nu är det oavsett snart här. Från och med den 1 december kommer vaccinationspasset att kunna användas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det innebär tillställningar som teater, bio, gudstjänster, med mera.

Om man väljer att inte använda vaccinationspasset måste de restriktioner som Folkhälsomyndigheten presenterade tidigare i veckan att följas: Deltagare vid evenemang som tar emot mer än 100 personer måste ha en anvisad sittplats och sällskap får inte vara större än åtta personer. Regeln om en meter mellan varje sällskap gäller även i sådana fall.

LÄS MER: Göteborgs kulturinstitutioner positiva till vaccinpasset

Både kulturminister Amanda Lind (MP) och socialminster Lena Hallengren (S) framhäver att beslutet om vaccinationsbevis tagits för att möjliggöra att verksamheter kan fortsätta att hålla öppet under hösten och vintern. Just nu ligger även förslag ute på remiss om att eventuellt expandera vaccinationspass även till andra situationer då många människor samlas, som till exempel vid mässor.

På frågan om restauranger och nattklubbar innefattas säger Kulturministern att restauranger inte omfattas av vaccinationspasset, däremot kan det användas på nattklubbar. Amanda Lind (MP) betonar även att det inte är ett krav med vaccinationsbevis men ett verktyg för att minska smittan.

LÄS MER: FHM: Detta gäller med och utan vaccinpass

LÄS MER: Tredje dos till alla vuxna och vaccinpass på tillställningar

Positivt men komplicerat

Daniel Brookes på Park Lane, som även sitter i styrelsen för Göteborgs restaurangförening, säger att de är förberedda för att använda vaccinationspasset.

– Det här kommer att gälla på nattklubbar, det är min tolkning och vi har förberett oss för att använda det både på vår nattklubb och på krogshowen eftersom det faller under allmän sammankomst.

Brookes ser positivt på passet, men menar att det fortfarande är oklart exakt hur det ska införlivas.

– Det är bra utifrån perspektivet att vi kan bedriva verksamheten på ett normalt sätt, då är det okej. Men det kommer ju att vara resurskrävande och lite komplicerat att initiera det. Vi väntar fortfarande på mer information. Men våra miljöer går ju att kontrollera på det sättet. Skulle vi däremot hamna i ett läge med mer restriktioner igen, som att hålla avstånd och att dra ner på antalet gäster blir det jättesvårt, säger han.

LÄS MER: Över 500 JO-anmälningar mot FHM:s besked om vaccinbevis

LÄS MER: Alla covidbevis kommer inte godkännas – därför krävs vaccinationsbevis

LÄS MER: Här är restriktionerna på 17 populära turistmål

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.