Joanna Górecka: Vår värsta fiende har fått oss att börja läsa igen

Vinden har vänt – ungarna har börjat köpa böcker. Och det tack vare den arvfiende som redan har förvandlat våra hjärnor till lervälling, skriver Joanna Gorecka.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Barn idag kan inte läsa och allas våra hjärnor konverteras i topphastighet till lervälling. Snart kan vi gödsla våra åkrar med skärmhjärna, helt utan risk för näringsläckage. Ungefär så har rapporteringen låtit de senaste åren. Lite dystert.

Du blir bara dummare och dummare, varnar forskare. Skådespelaren Hugh Grant instämmer, han säger till brittiska Guardian: ”Förr läste jag romaner, nu kan jag knappt ta mig genom en tweet utan att bli uttråkad.” På kultursidorna trängs Houellebecq-petting med nekrologer över vår läsförståelse.

Men vindarna har vänt. För nu har kidsen börjat köpa böcker igen. Och – plot twist – frälsningen kommer från ett håll som har antagits vara läsningens arvfiende och kryptonit: TikTok. Alltså samma app som beskylls för att ha kapat vårt uppmärksamhetsspann och gjort människohjärnan oförmögen att ta till sig information annat än stötvis (och då endast i extremt underhållande stötar, genom koreograferad dans och blinkande ljus med epilepsivarningar).

ANNONS

Vad kan man säga om ”Det slutar med oss”? Den handlar om en tjej som heter Lilly Bloom (ugh) som vill öppna en blomsterhandel (ugh)

Det är BookTok, en hashtag i appen där användare delar boktips med varandra, som hyllas för att ha satt läsningen på kartan igen hos en generation som befarades vara vaccinerad mot böcker. Fenomenet har också ökat bokförsäljningen lavinartat.

Och med det har en ny litterär kanon tagit form. Bokhandlar och bibliotek upprättar hela BookTok-hyllor för världens största virtuella bokklubb. En klubb som nu på egen hand kan avgöra om en bok ska vinna eller försvinna. Romanen ”Det slutar med oss” lite oväntade hyperframgång är ett solklart exempel. Boken, skriven av Colleen Hoover, publicerades ursprungligen 2016 men seglade, tack vare BookTok, in på New York Times bästsäljarlista under 2021. Och låg kvar i 88 veckor.

Vad kan man säga om ”Det slutar med oss”? Den handlar om en tjej som heter Lilly Bloom (ugh) som vill öppna en blomsterhandel (ugh). Hon blir knepigt nog kär i ett superrikt assnyggt känslokallt våldsamt psyko till läkare som INTE KAN BLI KÄR. Alla har dumma namn i den här boken (en person heter Atlas Corrigan, jag skojar inte ens) och romanen har kritiserats för en slags McDonaldisering av våld i hemmet – men nåja kidsen läser iallafall.

Trenden har även gett upphov till helt egna bokgenrer, som vi säkert inom kort kommer att se ivrigt staplade på landets bibliotek. Hot girl books till exempel. Det är böcker som tjejer ska läsa (eller för all del bara hålla i) för att verka lika sexiga och farliga som de elaka tjejerna i första säsongen av ”White Lotus”. De som satt vid poolen och läste Nietzsche och hade den sällsynta (och väldigt förvirrande) gåvan att vara skenbart öppenhjärtiga och extremt mobbiga samtidigt. Till Hot girl books hör verk av Donna Tartt, Sylvia Plath och Nabokov, varsågod för liggtips.

ANNONS

En annan fråga pockar: Populära böcker köps och poseras med, men blir de lästa? Det vete fåglarna

Men det är ju inte bara läsglädje och kognitiv boom. Precis som låtskrivandet har förändrats för att passa TikTok-klipp så förändrar BookTok snabbt bokindustrin. Förlagen har snabbt utnyttjat trenden och kreatörer med många följare betalas stora summor för att prata om vissa romaner. Något som började organiskt har nu tagit en girig sväng och lett till stor likriktning bland trendande titlar.

En annan fråga pockar: Populära böcker köps och poseras med, men blir de lästa? Det vete fåglarna. I magasinet Bustle kritiserar författaren Stephanie Danler BookTok för att endast lajva bibliofili. Böckerna blir accessoarer, ett billigt sätt att tillskansa sig kulturellt kapital. Det är mer stilleben och personal branding än läsning, menar hon.

Men även att lajva bibliofili måste vara ett steg i rätt riktning? Förr eller senare sker en så kallad reality bleed, lajven spiller över i verkligheten och boken blir inte bara köpt utan också läst. Kanske.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Det enda rimliga är att botoxa ihjäl sig

LÄS MER:Nu vill alla ligga med en martyr

LÄS MER:Jag avundas Pontus Rasmusson hans självförtroende

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS