Vår hyresmodell gynnar majoriteten inom kultur- och föreningsliv, skriver Higabs vd Per-Henrik Hartmann.
Vår hyresmodell gynnar majoriteten inom kultur- och föreningsliv, skriver Higabs vd Per-Henrik Hartmann. Bild: Andreas Carlsson

Per-Henrik Hartmann: Vår hyresmodell gynnar Göteborgs kulturliv

Införandet av hyresmodellen innebär inte ekonomiska vinster utan tvärtom lägre hyresintäkter totalt sett, men Göteborgs stad säkerställer nu att dessa kommunala lokaler subventioneras på likvärdiga villkor. Det främjar kulturlivet i stort, skriver Higabs vd Per-Henrik Hartmann i ett svar till GP Kulturs artiklar om de höjda hyrorna för Konstepidemin och KKV.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I GP har det skrivits om den nya hyresmodellen för kultur- och föreningsverksamheter inom Göteborgs Stad, exempelvis ”Rädda Konstepidemin och KKV” (22/5) och ”Nya hyrorna kan tvinga bort Konstepidemin och KKV” (22/5). Vi vill komplettera med fakta kring modellen.

– Modellen är beslutad av kommunfullmäktige och innebär en subventionerad och jämlik hyressättning med målet att främja kultur- och föreningslivet i Göteborg. Modellen ska följas av fastighetskontoret, lokalförvaltningen, idrotts- och föreningsförvaltningen och Higab.

– Lokaler som ingår i modellen kan inte hyras ut till andra typer av verksamheter eller till annan hyresnivå. Det betyder att en idrottshall eller ateljé inte får omvandlas till exempelvis restaurang utan behåller samma syfte och avtalad hyra även om hyresgäst skiftar.

ANNONS

– Modellen har tre politiskt beslutade nivåer mellan 350-900 kr per kvadratmeter och år. Nivåerna är subventionerade jämfört med marknadshyran för motsvarande lokaler i samma område. Som jämförelse hamnar centrala lokaler i modellen på samma hyresnivå som en lagerlokal i ett ytterområde.

Av Higabs hyresgäster som ingår i modellen får nästan alla 142 samma eller lägre hyresnivå.

Gemensamt för alla verksamheter i hyresmodellen är att de har kultur- eller föreningsstöd från Göteborgs Stad. Resten av sina kostnader förväntas de täcka upp genom egna intäkter som till exempel medlemsavgifter.

Av Higabs hyresgäster som ingår i modellen får nästan alla 142 samma eller lägre hyresnivå. Endast 15 får en höjning då de ligger på mycket låga nivåer. Higab har full förståelse för att det kan vara tufft och för därför samtal med dem som berörs kring hur övergången kan mildras.

I media har en dubblerad hyra för KKV (Konstnärernas Kollektivverkstad) nämnts, men deras avtal ligger redan sedan några år tillbaka på modellens mellannivå. De har dock fått hyresrabatter för att successivt trappas in. Vi fortsätter våra dialoger och hoppas finna vägar så att KKV blir kvar i Sockerbruket då de berikar stadens kulturliv.

Konstepidemin har också nämnts i media, men de ingår inte i modellen utan har ett annat avtal med sin hyresvärd fastighetskontoret.

Införandet av hyresmodellen innebär inte ekonomiska vinster utan tvärtom lägre hyresintäkter totalt sett, men Göteborgs stad säkerställer nu att dessa kommunala lokaler subventioneras på likvärdiga villkor vilket främjar kultur- och föreningslivet i stort.

ANNONS

Per-Henrik Hartmann, vd Higab

LÄS MER:Nya hyrorna kan tvinga bort Konstepidemin och KKV

LÄS MER:Vad vill ni att Göteborg ska vara?

LÄS MER:Ett levande kulturliv kräver låga hyror

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS