Våld förenar männen som styrt Turkiet

Krönika: Atatürk och Erdogan kan verka som varandras motsatser, men våldet och det auktoritära ledarskapet förenar dessa män som styrt Turkiet i olika tider, skriver America Vera-Zavala

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det var en slump. En gammal månpocket med utnött prislapp som det stod 39 kr på låg framme, men det var något med titeln som lockade mig till sommarläsning – Fåglar utan vingar av Louis de Bernières. Och som i en strömvirvel dras jag in i en roman om en by i Anatolien i nuvarande Turkiet i början av 1900-talet. Där bor kristna och muslimer sida vid sida, och där bor judar, och armenier, och kurder och andra.

I glädje och sorg följer jag historier om kärlek, otrohet, barnlöshet, vidskeplighet, vackra kvinnor, vild förälskelse och religiösa traditioner. Den lilla byn är en värld där en mångfald av små händelser pågår. Utanför finns den stora världen. Parallellt med historien om byn läser vi historien om en pojke, som blir en man, en militär ledare och till slut Turkiets landsfader – Mustafa Kemal Atatürk.

ANNONS

LÄS MER:Kaos i Turkiet vid pågående militärkupp

Turkiet som vi känner det idag existerar inte och dess olika landsändar är ockuperade av greker, fransmän och britter. Men den unge Kemal vill något annat, han vill driva ut ockupanterna och bilda en egen stat. Och mer därtill, för trots att han är född muslim ser han islam som något reaktionärt, som håller folket i underutveckling och okunskap. Religionen måste skiljas från staten, Turkiet blir sekulärt. På sin väg till makten konspireras det, generaler och överstar avsätts och mördas och soldaterna återvänder hem.

Jag ligger och läser om hur den undersköna Philotei äntligen får hem sin troförlovade från kriget, getaherden Ibrahim. Men hans huvud är i obalans av vad han upplevt under kriget. Våldet har förstört honom. Och i min mobil står det plötsligt att det sker ett kuppförsök i Turkiet. Just nu i det verkliga livet. Människor dödas, arresteras och människor går ut på gatorna för att stödja presidenten, kuppen kommer av sig.

LÄS MER:Detta vet vi om militärkuppen i Turkiet

President Erdogan anklagar Gülenrörelsen för att stå bakom statskuppen. Ledaren bor i Pennsylvania, USA och Erdogan kräver av Obama att få honom utlämnad. Själv säger Gülen att han tror att presidenten själv orkestrerat kuppen för att ytterligare öka sin makt. Vem som ligger bakom vet vi inte men det vi vet är att Turkiets själva tillblivelse vilar på våld. På folkmord på armenier, ett aktivt och grymt förtryck av kurder, och en inhemsk förföljelse av dissidenter. Atatürk och Erdogan kan verka varandras motsatser, landsfadern ville marginalisera islam, Erdogan tar hjälp av landets imamer mot kuppförsöket, men våldet och det auktoritära ledarskapet förenar dessa män som styrt Turkiet i olika tider.

ANNONS

I skrivande stund vet vi inte vad som kommer hända i den verkliga världen. I den fiktiva världen slutar romanen med att döden skiljer kärleksparet åt, den vackra Philotei dör och Ibrahim blir galen. Alla greker (som inte är greker utan kristna) deporteras till Grekland, och från Kreta kommer turkar (som inte är turkar utan muslimer) som ska fylla de övergivna husen. Det blir tystare i byn. Mångfalden fattas dem. Precis som i dagens Turkiet.

ANNONS