Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Våga välja bort Ullevi den här gången, Håkan

"Jag tänker mig en månad eller två som husets artist på Pustervik. En koncentrerad, tydlig och distinkt show. Inga skärmar, inga fyrverkerier", skriver GP:s Johan Lindqvist.

Håkan Hellström är tillbaka. Timeouten är över och ny musik är på gång. Eller är det kanske bara ett prank alltihop? Det vore ganska kul.

Det korta men omedelbums virala Instagram-klippet från studion är möjligen bara ett irrbloss och Spotifys kryptiska Facebook-annonser med förmodade citat från en "Håkan" skulle ju ärligt talat kunna vara ett avancerat Peter Apelgren-skämt. Det är faktiskt inte helt enkelt att avgöra när rader som "Vi rökte upp gårdagen. Och drack upp framtiden" tas ur sitt sammanhang.

Men nej, det troligaste är ändå att Håkan avbrutit sin omtalade timeout och att den hellströmska åskan återigen ska rullas ut över nationen. Möjligen tidigare än förväntat, men ändå rimligt. Varför vänta om man är sugen? Helt ärligt känns det som att en första singel kan vara släppt redan när ni läser den här krönikan. Ett album nästa år tycks givet.

LÄS MER: Way back west: Vi ser tillbaka på festivalen genom åren

Det verkar dessutom som att bandmedlemmarna rensar i sina kalendrar. Kapellmästare Stefan Sporsén är upptagen med Mia Skäringers turné under vår och höst, men hennes succé tar semester i sommar. Basisten och trotjänaren Oscar Wallblom, numera också med eget litet skivbolag, delade häromdagen det omtalade Instagram-klippet och är garanterat med på tåget. De andra också.

Frågan är hur planen ser ut? Vad ska man göra av sig själv när man redan är ohotad kung av Ullevi? Håkan Hellström har gjort trippen från klubbarna till de största arenorna. Storleksmässigt finns ingenting mer att bevisa, ingen ny mark att erövra. Hellström var den svenska artist som bröt stadium-vallen och andra kunde följa efter. Det var bra, till och med viktigt. Men det var då. Rimligen borde Håkan Hellström välja en ny väg, nya sätt att göra det på.

LÄS MER: Håkan Hellström tillbaka i studion

Downsizing ligger inte i rockromantikens natur och Håkan Hellström älskar ju det där rock 'n' roll-spelet. Att ta avstamp från botten, inbillad eller verklig , och inte stanna förrän man står vrålande mitt i sin egen Spinal tap-fantasi.

Ändå är det dags att vara modig och kliva av den grejen. Håkan Hellström kan återvända till arenorna senare, men nu är det rätt läge att skala ned och trycka in sig själv och bandet på de små scenerna igen. Jag tänker mig en månad eller två som husets artist på Pustervik och sedan några veckor på Cirkus i Stockholm. En koncentrerad, tydlig och distinkt show. Inga skärmar, inga fyrverkerier. Bara en väldigt bra rockspelning. Sedan kanske ett klimatanpassat rocktåg genom landet som stannar på väl valda platser med slutstation på Way out West i Slottsskogen.

Taget?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.