Laila Högfeldt lade ner arbetet som revisor 2017 och satsade helhjärtat på bloggen och Instagram.
Laila Högfeldt lade ner arbetet som revisor 2017 och satsade helhjärtat på bloggen och Instagram. Bild: Privat

Västsvenska influencern Laila Högfeldt utpressad av hackare

Livsstilsbloggaren Laila Högfeldt från Borås har 42 000 följare på Instagram. Nu har hennes konto blivit hackat.
– Jag grät i princip som om någon hade dött, säger hon.

ANNONS
|

Laila Högfeldt har bloggat från och till sedan 2009. Under en period tog hon en paus, pluggade civilekonomi och arbetade som revisor. Men 2017 bestämde hon sig för att satsa helhjärtat på bloggen och Instagram.

– På bloggen är det mycket personligt. Allt som händer i mitt liv, jag är ju också trebarnsmamma. Sen kan det vara ytliga inlägg också; mode, skönhet. På Instagram är det mer ytligt.

Genom åren har Laila Högfeldt byggt upp sitt Instagramkonto och har i skrivande stund 42 000 följare. Det har varit en tuff resa men i dag kan hon leva på att vara influencer.

ANNONS

LÄS MER:Varför förbjuder public service Tiktok men inte Facebook?

Därför var det med särskild skräck som hon i fredags läste ett meddelande från hackare. De hade blockat hennes konto och hotade med att radera inlägg.

Försöker få tag på Facebook i sorgen

Laila Högfeldt börjar gråta. Hon svarar inte på meddelandet. I stället försöker hon febrilt få kontakt med Instagram och deras ägare Facebook. Då infinner sig maktlösheten.

– Det gick inte att få kontakt med någon.

Hon skriver till en supportmejl men får till svar att den inte används. Länken hon får i stället leder henne till ett slutet frågeformulär som bara går runt i en cirkel.

Kontot kan säljas vidare

Hackarna fortsätter att skriva: ”We see that you read our messags, but do not respond.” ”We wait 15 minutes for a response and will not wait any longer”.

De vill att hon ska svara, men det är inte riktigt klart vad syftet är. Hon tolkar att det rör sig om utpressning i någon form. Troligtvis på pengar.

LÄS MER:Nathalie har miljonpublik på Tiktok – som Trump vill förbjuda

– Han skriver att de ska radera kontot eller sälja det.

Men det är väl lite konstigt att sälja det? De som följer märker väl om det byts ut?

– Man följer så många i dag att det inte säkert att man märker det. De kanske bara döper om det och så är det någon annan snygg tjej som lägger ut bilder.

ANNONS

Hjälpen kommer från Na-kd-grundaren

Paniken växer för Laila Högfeldt som inte vet vad hon ska ta sig till. Hon skriver om sin frustration i andra forum. Då kommer hjälpen. Det är Jarno Vanhatapio, som startade Nelly.com och sedermera Na-kd, som hör av sig.

– Han såg det och sade att han har kontakter där eftersom de annonserar via Facebook.

LÄS MER:Isabella Löwengrip om 30-årskrisen – efter krisen i bolagen

På lördagskvällen blir Laila Högfeldt uppringd. Det är en person från Facebook som hjälper henne och två dagar senare har hon fått tillbaka kontot

– Han har varit väldigt behjälplig. Men alla har inte det kontaktnätverket. Jag läste en kommentar där någon skrev att det hade hänt deras syster som drivit upp ett stort träningskonto.

Är det vanligt att influencers blir hackade?

– Det vet jag inte. Men jag kollade lite på det i samband med detta. Det har hänt Paula Rosas, om du vet vem det är. Annica Englund. Nina, en bloggare.

Birgitta Dellenhed, chef för regionalt IT-brottscentrum vid polisen i region Väst
Birgitta Dellenhed, chef för regionalt IT-brottscentrum vid polisen i region Väst Bild: Elisabeth Alvenby

Birgitta Dellenhed är chef för regionalt IT-brottscentrum vid polisen i region Väst. Hon påpekar att polisen inte för statistik specifikt över influencers. Däremot berättar hon att anmälningarna om olovlig identitetsanvändning har ökat rejält, från 858 brott 2019, till 1 636 hittills i år.

– Vi jobbar ju med brottskoder så att vi kan få fram riktig information och inte bara gå på magkänsla. Inom denna grupp har vi ingen specifik brottskod. Sen är det mycket som inte kommer till polisens kännedom, vilket gör att det kan finnas mörkertal. Många vidtar egna säkerhetsåtgärder för att inte drabbas.

ANNONS

Polisen tipsar: Så skyddar du dig mot dataintrång

• Se till att ha brandvägg och ett uppdaterat virusskydd på dator och mobil

• Skicka inga identitetsuppgifter via e-post

• Öppna inte e-post om du inte vet vem avsändaren är

• Klicka inte på länkar (i e-post) som är okända för dig

• Lämna aldrig ut några koder eller lösenord

• Använd alltid olika lösenord till olika platser på nätet och gärna tvåfaktorinloggning

Källa: Polisen

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS