Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Västra Götaland förlänger femtiogränsen

I måndags meddelade statsministern att det från den 24 november får vara max åtta personer vid allmänna sammankomster. Nu har länsstyrelsen beslutat att förlänga den femtiogräns som gäller i Västra Götalandsregionen fram tills dess.

Under måndagen tog statsminister Stefan Löfven (S) och hans ministrar ord inför svenska folket.

– Det kommer att bli värre. Gå inte på gym, gå inte på fester, håll ut, sade Löfven.

Under en presskonferens presenterade ministrarna nya hårdare restriktioner. Närmare bestämt att det nu får lov att vara max åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Det hela tycktes relativt tydligt tills inrikesminister Mikael Damberg (S) i en enskild intervju med GP öppnade för att beslutet kan trumfas av de olika regionernas egna bestämmelser.

LÄS MER: Nya coronarestriktioner – max åtta personer får samlas

– Antingen blir det åttagränsen eller om de lever i ett län där det finns femtiogräns för sittande publik. Då är det fortfarande möjligt om de har de här avstånden att sprida ut folk, sade Mikael Damberg då.

Nya besked väntar

I Västra Götaland är det i dag tillåtet för upp till femtio personer att exempelvis se en film på biograf förutsatt att de sitter ordentligt utspritt.

Sedan regeringens senaste besked har blicken varit riktad mot länsstyrelsen i Västra Götaland för att se om detta kommer att ändras. Men under onsdagen beslutade de i stället att förlänga femtiogränsen till måndagen den 23 november. Det vill säga till dagen innan den nya åttagränsen träder i kraft.

LÄS MER: Så påverkas kulturen av nya reglerna

Därefter kommer ett nytt beslut gälla meddelar länsstyrelsen.

– Det är en fortsatt allvarlig situation i länet, både vad gäller smittspridning och belastning på sjukvården. Nu behövs krafttag, var och en måste ta sitt ansvar om vi ska få bukt med smittspridningen. Därför är det inte läge för större arrangemang, säger landshövding Anders Danielsson i ett pressmeddelande.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.