Världskulturmuseet får ny kajak genom samarbete

Torsten Diesel är etnolog bosatt i Iqaluit i Kanadas nordligaste territorium. Tillsammans med kollegan Robert Comeau befinner han sig i Göteborg för att skänka en kajak till Världskulturmuseets samling. GP träffar honom under hans besök av utställningen "Röster från Arktis".

ANNONS
|

I slutet av maj öppnade utställningen ”Röster från Arktis” på Världskulturmuseet med konstverk från Martha Cernys samling av inuitisk konst. Det är en av världens största samlingar i sitt slag och består av över 1000 verk. Huvudparten kommer från arktiska Kanada och fördes till Europa på 1970-talet.

I år är det internationella året för världens ursprungsspråk. Det har därför varit viktigt för Världskulturmuseet att utställningen i första hand sker på det inuitiska språket inuktitut.

– Det är rätt fantastiskt att se en utställning i Sverige som exponerar inuitisk konst på inuktitut. Inte ens på kanadensiska utställningar av inuitisk konst är det huvudspråket, säger Torsten Diesel.

ANNONS

LÄS MER:Röster från Arktis öppnar på Världskulturmuseet

Torsten Diesel är utbildad etnolog i Frankfurt och arbetar på organisationen Inuit Heritage Trust. Sedan 2013 bor han i staden Iqaluit som har ungefär 7000 invånare.

Staden grundades först som en amerikansk flygbas under andra världskriget och hette då Frobisher Bay. 1987 fick den namnet Iqaluit som betyder plats med mycket fisk.

Iqaluit är huvudstad i Nunavut, vilket betyder "vårt land". Det är det största och nordligaste av Kanadas tre territorier och det med minst befolkning. Där bor det sammanlagt 38 000 människor varav 85% är inuiter.

Nunavut lider av hög självmordsstatistik, våld och arbetslöshet. Torsten Diesel forskar om hur det kan kopplas samman med kommunikationsproblem, marginaliseringen av inuiter och de kulturförändringar som ägt rum från innan koloniseringen och fram till i dag.

"Mother praying for our survival" av Mattijusi Manukuluk Iyaituk (2004)
"Mother praying for our survival" av Mattijusi Manukuluk Iyaituk (2004) Bild: Per Wahlberg

Landskapet i Nunavut karaktäriseras av tundra och öppet hav. Det finns inga träd och inga vägar till och från staden. För att ta sig dit måste man flyga eller åka båt.

– Det var när jag såg landskapet för första gången som jag bestämde mig för att flytta dit. Men också det inuitiska folkets vänlighet och öppenhet, säger Torsten Diesel.

Inuiterna sätter självförsörjande högt och skapar vad de behöver. De har en aktiv kultur att jaga vid sidan av deras vanliga jobb.

ANNONS

– Men även konst är ett väldigt viktigt uttryck för inuiterna genom vilket de behandlar både traditionella och personliga erfarenheter. Det är en stark del av deras kulturella identitet, berättar Torsten Diesel.

Även många konstnärer är jägare och använder sig därför ofta av material från val, valross och säl som betar, tänder, naglar och skinn i sin konst.

LÄS MER:Nuuk – arktiskt resmål olikt alla andra

GP skulle även ha träffat Torsten Diesels kollega Robert Comeau vars mamma är inuit. Men han har tyvärr blivit så sjuk under sin vistelse i Sverige att han dagen innan blev tvungen att resa tillbaka till Kanada för att få vård. Robert Comeau arbetar med att lära unga inuiter att bygga kajaker.

Världskulturmuseet har ungefär 20 000 objekt från det arktiska områdena och världens näst största samling kajaker. Hittills har de inte haft någon kajak från regionen runt Iqaluit och Cape Dorset. Men tack vare ett samarbete med den kanadensiska ambassaden kommer museet snart att få tillgång till en.

I dag finns den inuitiska konst framför allt på museer i Ottawa och Winnipeg. Inuiterna själva har däremot ingen kunskap om alla de konstverk som finns i Europa. Torsten Diesel arbetar därför med att de ska lära sig mer och kunna knyta an på nytt till dessa verk. Och med att fråga dem vad de själva vill ska hända med deras kulturarv.

ANNONS

Röster från Arktis

Världskulturmuseet

26 maj - 3 november

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS