Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Världskulturmuseet behöver nyanställa

Om en månad börjar Margareta Alin sitt arbete som chef för Världskulturmuseet. Men facket menar att hennes kompetens inte räcker, hon behöver fler vid sin sida för att verksamheten skall fungera.
Eva Tua Ekström på Världskulturmuseet och representant för ST, anser att Margareta Alin var den bästa av de sökande och betonar att hon tror på Alin som museichef.
- Men att tro att man kan hitta en människa som kan köra den här skutan på egen hand, att det finns någon som har allt, är inte bra. Man behöver vara ett team, säger hon.
När Statens museer för världskultur i höstas letade efter en ny museichef till Världskulturmuseet i Göteborg deltog facket i intervjuerna av de sökande. Av 19 sökande kallades 3 till intervju. De fackliga organisationerna på museet, Saco och ST, var överens med arbetsgivaren om att utse Margareta Alin till chef.
Dock hade de synpunkter som de ville skulle tas till MBL-protokollet.
Facket menar att Margareta Alins sakkunskaper kring museets ämnen, frågor och teman (något som de säger att även Margareta Alin själv påpekade vid intervjun) måste kompletteras. Hon har också bara i begränsad omfattning de internationella och globala nätverk, relationer och erfarenheter som en chef vid Världskulturmuseet bör ha.
Därför anser facket att en rekrytering måste ske som kompletterar dessa brister. Under lång tid har museet också varit underbemannat vilket har ökat pressen på de anställda.
- Vi är en mer än mager organisation, snudd på anorektisk, och skulle behöva vara fler. Flera viktiga tjänster på museet är också obesatta sedan länge. Det saknas ledare för innehåll och utveckling samt ledare för utställningar. Åtminstone dessa tjänster måste tillsättas, säger Eva Tua Ekström.
Enligt Roger Haglund, personalchef på Statens myndighet för världskultur, har frågan om de vakanta tjänsterna lämnats över till den nya chefen.
- Tanken är att vi skall rekrytera, men det är upp till Margareta Alin. Hon vill säkert först komma hit och sätta sig in i hur organisationen fungerar, säger han.
Margareta Alin känner inte till innehållet i MBL-protokollet.
- Det finns vakanser på museet som självklart måste fyllas. Det är möjligt att vi kan behöva ändra något på inriktningen, men det kan jag inte säga förrän jag har träffat personalen, säger hon.
Margareta Alin tillträder sin tjänst vid årsskiftet. I dag träffar hon personalen för första gången.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.