Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Löfven, Kungen och Amanda Lind reagerade alla med sorg över beskedet om Marie Fredrikssons bortgång. Bild: Henrik Montgomery/Jonas Ekströmer/Fredrik Sandberg
Stefan Löfven, Kungen och Amanda Lind reagerade alla med sorg över beskedet om Marie Fredrikssons bortgång. Bild: Henrik Montgomery/Jonas Ekströmer/Fredrik Sandberg

Världens reaktioner på Marie Fredrikssons död

Med fyra listettor på Billboard och 80 miljoner sålda skivor var Marie Fredriksson en av Sveriges genom tiderna största artister. I samband med beskedet att hon gått bort har reaktioner strömmat in från Sverige och omvärlden.
"Det är oerhört sorgligt att Marie Fredriksson har gått bort. Jag tänker på hennes familj och vänner", skriver statsminister Stefan Löfven på Facebook.

Både i Sverige och runt om i världens medier uppmärksammas Marie Fredrikssons död och i sociala medier sörjer hundratusentals.

Flera av världens största tidningar skriver om världsstjärnans bortgång: brittiska The Sun och The Guardian, tyska Bild, spanska El País, amerikanska New York Times, argentinska Clarín och en lång rad andra tidningar.

Därtill har reaktioner strömmat in från artister, vänner och andra berörda.

Statsminister Stefan Löfven är en av alla som reagerat med sorg på beskedet

"Marie Fredriksson var en av Sveriges mest folkkära artister. Jag minns tydligt när jag hörde henne för första gången att jag tänkte: den här rösten är något utöver det vanliga", skriver han på Facebook och avslutar med att citera några rader ur hennes låt "Sparvöga".

Kulturminister Amanda Lind säger följande till Expressen:

– Själv växte jag upp med Roxette och de har inneburit så mycket för svensk popmusik. Marie med sin innerlighet och fantastiska röst, säger hon.

Kungafamiljen sörjer

Marie Fredriksson sjöng låten "Ännu doftar kärlek" på prinsessan Madeleines bröllop 2013. Nu sörjs hennes död av kungafamiljen.

”Vi har nåtts av det tråkiga beskedet att sångerskan Marie Fredriksson gått ur tiden. För många i vårt land, även i min egen familj, är hennes musik nära förknippad med minnen från särskilt viktiga stunder i livet”, hälsar kungen via hovets informationschef Margareta Thorgren.

Christoffer Lundqvist, som var nära vän med Marie Fredriksson och som arbetat tillsammans med henne i över 20 år, är omtumlad och tagen av beskedet som just nått honom.

– För mig var hennes roll som artist oöverträffad. Hon hade en lyskraft som kom från hennes inre. Hon var en vacker själ.

Det är därför hon berör så många med sin musik, förklarar han.

– Det kommer hon fortsätta att göra. För inspelningarna finns kvar, säger han.

"Jag är lite tagen fortfarande"

Micke "Syd" Andersson som har spelat med både Gyllene Tider och Roxette menar att Marie Fredriksson har haft en enorm betydelse för Musiksverige:

– Jag är lite tagen fortfarande. Men med tanke på vad hon har åstadkommit både för egen del, med Roxette och med saker jag har varit inblandad i så är det monumentalt. Hon har varit en av dem som har fört ut svensk musik över hela jorden. Vi förstår inte ens hur mycket hon har betytt.

Micke Andersson lärde känna henne på 1970-talet.

– Hon är en fantastisk människa och rösten är magisk. Jag tycker verkligen jättemycket om henne. Hon är en av dem som hade ett helt eget uttryck, redan från början. Hon sjöng jazz, pop och rock – och bara hon låter så. De största artisterna är dem man hör direkt vem det är som sjunger. Hon hade det som var "one of a kind" och en jättestark scenpersonlighet.

En av de största någonsin

Thomas Johansson, styrelseordförande på Live Nation, lyfter fram Marie Fredriksson och Roxette som världsnamn.

– Abba, Roxette, Avicii och Swedish House Mafia är de riktigt stora svenska namnen i världen. Roxette slog igenom 1988 och fyllde fotbollsarenor i alla världsdelar. De drog 30 000 till 50 000 människor och de turnerade mycket mer än Abba. Roxette gjorde kanske 500 konserter.

Musikproducenten Lasse Lindbom, som producerade Marie Fredrikssons debutalbum och som också var tillsammans med henne i tre år håller med om att hon varit viktig för musiken.

– Marie har betytt mycket för mig personligen men framförallt har hon ju betytt enormt mycket för svenskt musikliv, både här hemma och ute i världen. Hon var en lysande stjärna som har inspirerat många. Nu går mina tankar till Micke och barnen, säger

Artistkollegor reagerar med sorg

I sociala medier har flera artistkollegor reagerat med sorg på beskedet. Lisa Nilsson skriver på Instagram om hur den stundande Nobelfesten plötsligt fått ett annat ljus:

"Älskade Marie, Plötsligt blev detta en kyrka och sol-ljuset som flödar in är för dig. Det kommer inte gå att sjunga en enda rad ikväll utan att tänka på dig. Temat för musiken, arrangemangen, ljuset, sommarängen som floristen valt, känns alltihop som en hyllning till dig. Tack för all inspiration, många delade år i samma skrå, och för din förebildande ödmjukhet som gjorde stort intryck på mig sist vi sjöng ihop."

Richard Herrey skriver på Twitter: En av de finaste av artister och människor har lämnat oss. Tack Marie Fredriksson för all den kärlek och glädje du spred."

Nanne Grönvall: "Chocken är stor när jag nu får höra att underbara Marie Fredriksson gått bort. En så karismatisk, fantastisk artist och person. Älskade hennes röst och artisteri, både solo och med Roxette. En stor inspiration för så många..."

Marie Fredriksson blev 61 år gammal. Hon efterlämnar maken Mikael Bolyos och två barn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.