Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under lyssningseventet på Gröna Lund Bild: Fredrik Persson / TT
Under lyssningseventet på Gröna Lund Bild: Fredrik Persson / TT

Världen efter comeback-beskedet: ”Tack, Abba för att ni räddar 2021”

Årets kanske största musiknyhet kan vara den om världens kanske största comeback. Abba släpper sina två första låtar efter 40 år och meddelar att både album och en avatar-konsert väntar och nu reagerar internet med olika kreativa hyllningar.

I torsdags klockan 18:45, svensk tid meddelade Benny Andersson på en presskonferens från London att det svenska popundret Abba kommer släppa sitt första album på 40 år. Det var länge spekulerat, men nu står det fast att Abba:s ”Voyage” kommer landa i november i år. Samtidigt berättade han att bandet kommer genomföra en konsert med digitala avatarer föreställande bandet i sina glansdagar, från en specialbyggd ABBA-arena i London 2022.

Nu svarar internet på beskedet med omfattande hyllningar.

Hyllas av medierna

Det kanske inte var en slump att presskonferensen hölls just i London. Britterna fullkomligt älskar Abbas nya låtar ”I still have faith in you” och ”Don’t shut me sown”. Inte nog med att nyhetskanalen BBC flyttade sin nyhetssändning för att kunna sända presskonferensen. Låtarna beskrev kanalens recensent som "Det är ett listigt stycke pop från två av genrens mästare".

Brittiska The Times beskriver låtarna som att "Magin finns fortfarande kvar med ett bitterljuvt discobeat" och ger de nya låtarna fyra av fem stjärnor. Men brittiska The Telegraph var inte lika nöjda och kallade låtarna för ”en blöt fyrverkeripjäs” och ger endast låtarna två av fem i betyg.

Men som tur är för Abba uppskattas de fortfarande i sitt starka fäste, Australien. The Sydney Morning Herald, ger låtarna fyra av fem stjärnor och beskriver de som att:

”Elegansen och enkelheten i ”I still have faith in you” och Don’t shut me down, gör att de verkligen sticker ut i en era där populärmusik domineras av sampling, produktion och studioarbete. Dagens musik känns alltid paketerad även om det inte är det”.

Trendar på Twitter

Över 230 000 tweets har i skrivande stund skapats som innehåller ordet Abba. Bland dem finner vi bland annat musikproducenten Edward Russell som delar en video på sig själv och ett annat fan när de i tårar hör nya Abba-låten.

Bland andra glädjerop hör vi också ett troget fan säga ”Tack Abba för att ni räddade 2021”, och folk påpeka hur surrealistiskt det är att få höra Abba igen efter 40 år.

Men det är inte bara hyllningar till återkomsten och till musiken som cirkulerar på sociala medier. Abbas avatarer (eller Abba-tarer som de också kallas) och futuristiska rymddräkter har även de blivit ett underlag för skämt. Bland annat tycker en användare att AbbA ska komponera musiken till nya ”TRON”-filmen nu när Daft Punk lagt av.

Här hemma i Sverige mottas även nyheten med hyfsat öppna armar. Men vi är lite mer skeptiska. Bland annat frågar sig journalisten Ingrid Altino varför Abba väljer att uppträda som ”sims-gubbar” i stället för sig själva.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.