Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Vänsterpartiet vill ge mer pengar till kulturen

Grith Fjeldmose (V) är operasångare född i Danmark som kom in i politiken via fackligt arbete på Operan. Numera är hon pensionerad, och sedan ett och ett halvt år första vice ordförande i kulturnämnden.

Vi ses på Stadsmuseet för att hon tycker om miljön här, särskilt innergården som hon upptäckt på senare år, och för att hon uppskattar museets temakvällar på tisdagarna med föredrag och debatter. Hon saknar ABF:s föreläsningsverksamhet på Trappan som lades ned förra året.

– Jag har inte varit någon idog museibesökare i Göteborg tidigare, har nog varit mer på museer i andra städer när jag varit ute och rest. Men jag har sett utställningen om musiklivet, den var jättefin, likaså den om Göteborgs födelse.

Det är inte särskilt mycket folk på museet den här soliga sommarförmiddagen, i ett hörn av gården ska det snart bli sommaraktiviteter för barn. När vi går vidare och sätter oss på kaféets uteservering slår sig två män med två små barn ned vid bordet bredvid. De har varit runt på Göteborgs samtliga museer visar det sig och uppskattar aktiviteterna för barn.

Den viktigaste lokala kulturfrågan för Vänsterpartiet handlar om tillgänglighet till kultur.

– Alla måste få tillgång till kultur, få möjlighet att komma till tals, det måste finnas arenor för alla yttringar. Inte minst gäller det barn och ungdomar.

Hur ska ni uppnå det?

– Det måste skjutas till mer pengar till kulturen, det kan göras genom att vi vill höja skatten. Det behövs bland annat fler kultur- och allaktivitetshus i staden, vi vill bygga minst två nya sådana. Nu håller det på byggas ett kulturhus i Backa som kan bli fantastiskt. Men kulturnämnden har inte haft något med det att göra. Ansvaret för kultur är så uppsplittrat i den här staden. Det är inte bra.

Hur mycket av budgeten vill Vänsterpartiet lägga på kulturen i Göteborg?

– Vi vill öka budgeten med 55 miljoner kronor för att bygga bort kulturskolans kö, och 10 miljoner till det fria kulturlivet. Det är extremt frustrerande att se hur lite pengar som blir kvar när institutionerna fått sitt.

Hur tycker ni att kultur ska finansieras?

– Med skattemedel. För att vara fri måste kulturen få offentliga medel, och det måste vara armlängds avstånd.

Varför är kultur viktigt?

– Kultur är viktigt för demokratin. Den hjälper människor att förstå och problematisera tillvaron. Man kan få aha-upplevelser som kan öppna ögonen. Kultur kan också vara ett sätt att uttrycka sådant som inte kan sägas i ord.

Behöver kulturen vara nyttig eller kan den få existera i egen rätt?

– Att existera i egen rätt måste vara utgångspunkten. Sedan kan det leda till att man kan dra i många trådar. Det är bra med mer kultur i skolan, där kan den göra nytta, men man ska inte glömma bort den enskilda elevens möjlighet att vara kreativ och prova nya uttryck. De estetiska ämnena borde vara obligatoriska i gymnasiet.

Hur ser du på kulturutbudet i Göteborg?

– Det är enormt. För de pengar vi lägger får vi ut extremt mycket kultur. Vi kan vara tacksamma för att det finns så många som skapar kultur och arbetar ideellt. Det pratas mycket om kreativa näringar, som skapar liv och samtidigt får en nyttoeffekt. Man vill gärna baka in begreppet när man bygger nytt, som på Masthuggskajen där talas det om att det ska finnas kreativa näringar i bottenvåningen, det ska dansas och målas. Men hur ska det bli autentiskt? Hur tänker man sig att de kreativa näringarna ska komma dit? Vem har råd att betala hyra i nya lokaler?

Finns det kultur som du inte vill se i Göteborg?

– Njae, det finns inga lagliga kulturyttringar som jag inte vill se.

Kultur som du gärna vill lyfta fram?

– Folkteatern har varit en bra institution under alla år, skapat angelägna föreställningar och öppnat mot aktörer utanför teatern. Backa teater också, de har gjort otroligt mycket bra och involverat många. Vänsterpartiet har en ambition att institutioner ska öppna sig mot samhället det gagnar alla.

Om du skulle tipsa en vän om kultur i Göteborg, vad skulle det vara?

– Du måste det bli en operaföreställning som jag själv tyckt om. Senast vara det Norma på Operan. Jag hade inte väntat mig mycket, men den var fantastisk fin. Det är ett väldigt svårt stycke, traditionellt och med stereotypa kvinnoroller, men de gjorde skildringen av relationen mellan de två kvinnliga huvudrollerna så fint. Så kan man göra med gamla verk. Opera kan vara bildande när den tas på allvar.

Hur mycket ska en museibiljett kosta?

– Ingenting alls. Vår ambition är att det ska vara gratis att gå på museum.

Vilken roll ska stadsdelsbiblioteken spela?

– De spelar en mycket stor roll och får inte drabbas när stadsdelsnämnderna inte längre har ansvaret. Deras funktion som öppen mötesplats kan inte nog värderas. Vi får inte tumma på stadsdelsbibliotekens frihet och inte heller på personalen. Biblioteken är ingenting utan bibliotekarier.

Hur ser ni på kulturskolan?

– Vi vill bygga bort kön och sänka avgiften. Alla barn ska ha möjlighet till alternativa sätt att uttrycka sig. Det är tillfredsställande att kunna skapa något själv. Kultur kan också vara ett sätt att mötas.

Var står du i följande frågor?

Burka songs-debatten: var det rätt att ställa in?

– Nej, det var ett beslut som fattades på fel sätt. Det var bra att evenemanget blev av på Folkteatern senare men obehagligt att Litteraturhuset hotades med indraget bidrag. Vi hade inte ens diskuterat det i kulturnämnden.

Truckstop Alaska: är undergroundklubbar viktiga?

– Det saknas ställen för ungdomar och det måste finnas möjlighet för sådana föreningar att få fortsätta. Regler måste följas men kanske går det att anpassa reglerna.

Skolbiblioteken: ska de finnas på alla skolor?

– Ja, det står i lagen. Det är oerhört viktigt att det finns bibliotekarier och inte enbart pedagoger på skolan.

Bokmässan: ska alla utställare välkomnas oavsett politisk ståndpunkt?

– Det är ju inte politikerna som bestämmer om Bokmässan. Men jag tycker inte odemokratiska röster ska beredas plats, Bokmässan har ingen skyldighet till det.

Vattenspelet vid Götaplatsen: fint eller fult?

– Fult! Alla undrade vad som hände bakom planket och så blev det – neonfärgat vatten! Extra fult med plexiglasen som kom upp senare.

Eternal employment, Västlänkskonsten vid Korsvägen: Vad tycker du?

– Det är kreativt tänkt. En anställd som stämplar in och sedan kan göra vad som helst av sin arbetstid. Det säger mycket om drömmen om mer fritid. Jag gillar när det blir diskussioner om konstverk och tycker om performativ konst. Jag skulle vilja att även Operan skapade mer debatt.

Higab och hyrorna: hur ska kulturutövare ha råd?

– Det måste till en helt annan konstruktion. Ett nytt förslag ligger hos kommunstyrelsen nu, men jag misstänker att det kan innebära att konstnärer behöver dela ateljéer. Kulturnämnden borde ha mer att säga till om här och dialogen mellan VG-regionen och kommunen måste förtydligas

– Jag förstår inte varför ett kommunalt bolag med marknadsmässiga hyror måste äga fastigheterna, varför kan de inte ägas direkt av staden, och kulturförvaltningen sätta hyrorna? En stor del av kulturbudgeten går till hyror.

Filmhus i Göteborg: ska vi ha det?

– Ja, det kan bli jättespännande. Men det har varit en diskussion som inte involverat kulturnämnden. Det låter bra men det måste förankras i branschen och i kulturförvaltningen i Göteborg. Vi har redan en filmsatsning på Lindholmen.

Grith Fjeldmose (V)

Ålder:

65 år.

Förtroendeuppdrag:

Förste vice ordförande i kulturnämnden, Göteborgsoperans styrelse, Kvinnofolkhögskolans styrelse.

Kulturupplevelse som berört dig mest i livet?

Jag såg Nicholas Nickleby i London runt 1980. En åtta timmar lång föreställning i två delar. Den skakade om mig. Där sprängdes den fjärde väggen. Helt lysande.

Mest utnötta bok?

Jag är dålig på att läsa om, men Eyvind Johnsons Drömmar om rosor och eld har jag läst flera gånger.

Senast sedda film?

Det var länge sedan jag var på bio, tror det var Fyren mellan haven med Alicia Vikander.

Mest minnesvärda teater?

Pjäserna på Folkteatern gjorde stort intryck när jag kom hit från Köpenhamn på 70-talet. Lycko-Lisa till exempel.

TV-serie du ser fram emot?

Jag hade sett fram emot House of cards, jag tyckte den var bra.

Musik som aldrig blir gammal?

Jag är väldigt förtjust i Wagner, blir aldrig trött på Ringen. Jag vet inte hur många gånger jag sett den.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.