Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill rädda Sjömanskyrkan

Det sista är inte sagt om nedläggningshotade Sjömanskyrkan. Det menar V och MP som nu vill utreda om kommunen kan hjälpa verksamheten att överleva.
– Vi ser att det är en viktig verksamhet och att det är många som berörs, säger kommunalrådet Karin Pleijel (MP).

I december kunde GP berätta att restaurang Kuling i Sjömanskyrkan stänger efter att ha välkomnat gäster i över sextio år. Många av dem pensionerade sjömän som besöker restaurangen dagligen. Samtidigt slutar sjömansprästen och hela kyrkan bommar igen.

– Det är förjävligt. Var ska vi nu ta vägen? Jag får väl ligga hemma och vänta på döden, sade den tidigare matrosen Billy Svensson, 87 år, då.

LÄS MER: Nu stängs restaurang Kuling och hela Sjömanskyrkan

"Väldigt tråkigt"

Även Christina Backman, vice ordförande för stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborgare, beklagade att kyrkan och restaurang Kuling skulle tvingas stänga.

– Vi tycker naturligtvis att det här är väldigt tråkigt. Men har man inga pengar då går det inte att driva någon verksamhet. Restaurangen är inte heller någon isolerad ö, utan hela huset stänger nu. Sjömansprästen slutar och vi har varslat all personal.

Att pengarna är slut kommer sig av att Göteborgs kyrkliga samfällighet, som tidigare bidrog med cirka en miljon kronor årligen, upphörde årsskiftet 2017/2018. Därtill har det funnits ett bidrag från Göteborgs stift, men det har lyst med sin frånvaro efter att Svenska kyrkan tvingats till sparåtgärder.

LÄS MER: De vill göra om Sjömanskyrkan till ett kulturhus

Kommunalrådet Karin Pleijel (MP). Bild: Jenny Ingemarsson
Kommunalrådet Karin Pleijel (MP). Bild: Jenny Ingemarsson

Ska tas upp i kommunstyrelsen

Nu vill de rödgrönrosa undersöka möjligheterna om Sjömanskyrkans verksamhet kan räddas. Vilket Sveriges radio var först med att berätta. Vänsterpartiet och Miljöpartiet har lämnat in ett gemensamt yrkande i kommunstyrelsen. Där föreslår de att stadsledningskontoret får i uppdrag att utreda möjligheterna att stötta verksamheten, alternativt förvärva byggnaden och skapa en liknande funktion.

LÄS MER: Bidrag dras in – Sjömanskyrkans framtid hotad

Ärendet ska tas upp på kommunstyrelsens möte onsdagen 11 mars.

– Vi vill se om den här verksamheten kan fortsätta på något sätt eller kanske utvecklas, säger Karin Pleijel och lyfter att Sjömanskyrkan haft en viktigt roll i att bekämpa ensamhet.

Har ni förankrat detta hos andra partier?

– Nej, vi har inte hunnit ta det med andra partier. Men jag gissar att ett sånt här nytt yrkande kommer bordläggas och då får vi tid att prata med de andra, säger hon.

Är ni beredda att gå in med finansiering?

– Det är alldeles för tidigt att säga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.