Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vännerna Navid Modiri och Björn Natthiko Lindeblad. Bilden är tagen av Victoria Johansson som producerade podden ”Björn & Navid”. Bild: Victoria Johansson
Vännerna Navid Modiri och Björn Natthiko Lindeblad. Bilden är tagen av Victoria Johansson som producerade podden ”Björn & Navid”. Bild: Victoria Johansson

Vännen Navid Modiri: ”Björn var aldrig rädd för djup och allvar”

Navid Modiri och Björn Natthiko Lindeblad var nära vänner. I podden ”Björn & Navid” förde de djupa samtal om allt från döden till ego och självkänsla.
– Björn var alltid väldigt, väldigt närvarande, säger Navid Modiri som var införstådd med vännens beslut att somna in.

Att vännen Björn Natthiko Lindeblad, 60 år, som led av svår ALS, nu valt att avsluta sitt eget liv kommer inte som en överraskning för Navid Modiri.

– Jag var införstådd med det, men mer än så vill jag inte säga. Och jag tror också att du förstår varför.

Det var egentligen en slump att de träffades. Artisten, författaren och programledaren Navid Modiri hade följt med en kompis för att lyssna på en föreläsning av Stefan Hyttfors.

– Då kom det plötsligt upp en liten glad, rödlätt karaktär på scenen innan Stefan och började prata. Det märktes direkt att det här är inte den vanliga inspirationsföreläsaren.

Navid Modiri blev fullständigt fascinerad av den tidigare buddhistmunken och näringslivschefen Björn Natthiko Lindeblad redan från start.

– Det var något med hans sätt att inta rummet. Hans totala oförberedelse, att han bara stod där utan manus och tog det som det kommer.

LÄS MER: Björn Natthiko Lindeblad död

Efteråt flockades i vanlig ordning människor runt Björn Natthiko Lindeblad för att tala med honom och få böcker signerade. Navid Modiri ställde sig i den långa kön.

– När jag kom fram hoppade jag mer eller mindre på honom, kramade honom och sa ”jag tycker att vi två ska bli kompisar!”. Och så blev det.

Samtalade inför lyssnarna

De började umgås väldigt mycket och 2017 startade de tillsammans podden ”Björn & Navid”. I två och ett halvt år samtalade vännerna inför lyssnarna om allt från lycka till förtvivlan och sorg, från liv till död. De fick otaliga läsarbrev och mejl som berörde och inspirerade.

– Det var alltid ovanligt starkt att sitta och prata med Björn. Han var aldrig rädd för djup och allvar – men inte heller för trams. Du kände dig aldrig konstig eller fel i Björns sällskap, han dömde ingen, säger Navid Modiri.

– Han var väldigt, väldigt närvarande och i den totala närvaron befann han sig väldigt mycket här och nu.

När Navid Modiri skulle hålla ett föredrag i Karlstad erbjöd sig Björn Natthiko Lindeblad att köra – så att vännerna samtidigt skulle få sig en liten road-trip.

– Vi var djupt inbegripna i ett samtal när Björn plötsligt sa: ”ojojoj!”. Jag undrade: ”vad är det?” Och han svarade: ”bensinen är visst slut”....och så var det. Det blev ofta så spännande i samtalen med Björn att saker som bensin i bilen blev oviktigt.

Det var som att gå in i de mörkaste skogarna i existensen iförd en clownnäsa och med en apa på axeln. Så knäppt, och osäkert, men att ha Björn vid min sida gjorde det alltid samtidigt helt okej.

Avsnitt om självmord

Navid Modiri minns alla samtal om skuld och förlåtelse, och lyfter också fram det avsnitt i podden som handlade om just självmord.

– Det var nog bland de allra starkaste. Att umgås med Björn, våra samtal, det var som att gå in i de mörkaste skogarna i existensen iförd en clownnäsa och med en apa på axeln. Så knäppt, och osäkert, men att ha Björn vid min sida gjorde det alltid samtidigt helt okej.

Vi satt och pratade om det som berörde oss själva allra mest, och det var aldrig för något annans skull, på uppdrag av någon annan.

– Det kunde handla om självmord, om ego, självkänsla. Det är ju skitsvårt att vara människa, konstaterar Navid Modiri som med värme kommer att bära med sig minnet av vännen Björn Natthiko Lindeblad resten av sitt liv.

– Absolut. Är det någon som fortfarande är närvarande i mitt liv så är det han.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.